Hujung minggu lepas buat tart telur versi giant dgn anak-anak. Konon nak bawak hana & humaira main di taman tapi tak jadilah... hari hujan pulak.
Maka petang buat bagi aktiviti ransang saraf motor... apa lagi suka sangat lah hana & humaira. Mula-mula tolong siang daun cangkuk manis. Lepas itu tolong buat tart telur pulak. Ok kita masuk cerita tart telur. Oleh kerana kami tidak ada oven dan hanya memiliki pemanggang ajaib maka kami buat tart telur menggunakan pemanggang ajaib. Tak berbaloi untuk membeli oven semata nak buat tart telur.
RESEPI Tart telur pemanggang ajaib
Bahan pastri
*2cawan tepung gandum+1sudu besar tepung kastard+1sudu besar tepung jagung
*1/2 cawan gula (diblend)
*1cup asen vanilla
*1biji telur
*1cawan majerin
*2cawan tepung gandum+1sudu besar tepung kastard+1sudu besar tepung jagung
*1/2 cawan gula (diblend)
*1cup asen vanilla
*1biji telur
*1cawan majerin
Cara
Gaul majerin & gula hingga sedikit kembang. Kemudian masukkan telur dan asen vanilla. Apabila sebati masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Jika doh masih melekat di tangan tambah lagi tepung. Seterus simpan doh dalam peti ais lebih kurang 30minit.
Gaul majerin & gula hingga sedikit kembang. Kemudian masukkan telur dan asen vanilla. Apabila sebati masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Jika doh masih melekat di tangan tambah lagi tepung. Seterus simpan doh dalam peti ais lebih kurang 30minit.
Bahan inti
*4biji telur
*1cup asen vanilla
*1cawan susu cair (atau mana-mana seangkatannya)
*3/4cawan gula
*1/2cawan air.
*1sudu besar tepung kastard
Cara
Campur semua bahan sehingga sebati dan tapis agar cantik nant.
Campur semua bahan sehingga sebati dan tapis agar cantik nant.
Cara buat tart.
Keluarkan doh & tekap di loyang. Bagi sekata( aku agak2 je). Lepas itu cucuk-cucuk sedikit dengab garpu. Masukkan dalam pemanggang ajaib dan bakar separuh masak dengan api sederhana selama 5-10minit. Keluarkan dan kasi sejuk dahulu baru masukkan inti telur tadi. Bakar lagi sekali dalam pemanggang ajaib selama 10minit dengan api sederhana.
Keluarkan doh & tekap di loyang. Bagi sekata( aku agak2 je). Lepas itu cucuk-cucuk sedikit dengab garpu. Masukkan dalam pemanggang ajaib dan bakar separuh masak dengan api sederhana selama 5-10minit. Keluarkan dan kasi sejuk dahulu baru masukkan inti telur tadi. Bakar lagi sekali dalam pemanggang ajaib selama 10minit dengan api sederhana.
Siap masak keluarkan dan kasi sejuk dahulu. Pastu potong dan ngap!!!
X sempat sejuk, hana & humaira dan sibuk nak makan.
bekas tu masuk skali dlm pemanggang yem muat ke?
BalasPadamMuat..kita guna loyang kecik je...
Padam