Ini lah hasil kek coklat pertama yang aku buat...nampak sedap n mcm x sabar nak makan...tapi ikut kata sifu kena tunggu semalaman dalam peti ais dulu baru best...
Nak tahu resepi nyer..ambik dr blog Resepi Munie masak...tapi aku buat separuh dari ramuan asal. Pasal kat umah nie belum ada periuk kukus besar...
Resepi Kek Coklat
Bahan A :
2 cawan gandum
2 cawan serbuk coklat
1 sudu kecil soda
1 sudu kecil serbuk penaik
--->semua bahan2 diatas diayak dalam 1 bekas
Bahan B:
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
--->campurkan semua bahan di atas..kacau sehingga semua bahan sebati
2 cawan gandum
2 cawan serbuk coklat
1 sudu kecil soda
1 sudu kecil serbuk penaik
--->semua bahan2 diatas diayak dalam 1 bekas
Bahan B:
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
--->campurkan semua bahan di atas..kacau sehingga semua bahan sebati
Cara-cara :
Gaulkan kan bahan A dan bahan B..kacau sampai rata..setelah rata, masukkan 1 cawan air panas.kacau rata..kemudian, masukkan ke dalam loyang yang telah di sapu minyak pada keseluruhan permukaan loyang.
Kemudian tutup loyang td dengan alu foil dan kukus selama 2 jam..(air dalam kukusan kena tgk dalam sejam sekali kerana dikhuatiri air kering..)...bila kek sudah masak selama 2 jam, terbalik kan ke dalam bekas untuk di pastu topping coklat (bahan C).
Gaulkan kan bahan A dan bahan B..kacau sampai rata..setelah rata, masukkan 1 cawan air panas.kacau rata..kemudian, masukkan ke dalam loyang yang telah di sapu minyak pada keseluruhan permukaan loyang.
Kemudian tutup loyang td dengan alu foil dan kukus selama 2 jam..(air dalam kukusan kena tgk dalam sejam sekali kerana dikhuatiri air kering..)...bila kek sudah masak selama 2 jam, terbalik kan ke dalam bekas untuk di pastu topping coklat (bahan C).
Utk topping :
1/2 cawan serbuk koko van houten
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter @ marjerin
Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati. kemudian curah atas kek coklat yang sudah dikukus
1/2 cawan serbuk koko van houten
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter @ marjerin
Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati. kemudian curah atas kek coklat yang sudah dikukus
wah...nmpk sedap la...cane rase die..ok tak?
BalasPadamRasa dia ok sangat..x manis sangat x tawar sangat...Mr. Yman bwk 2 tapaware ke ofis...sema habis...kalu habis tanda nya sedap lah kan...kena lah selera mung dengan aku...hihihi
BalasPadam