>

Follow Media Sosial

 Add Me  Follow Me  Follow Me  Follow Me
Klook.com

Selasa, November 19, 2019

Jambangan coklat mini daripada bahan kitar semula.

Assalamualaikum kali ini nak share yang kita rasa tak sia-sia ambik kos kesihatan persekitran suatu masa dulu kerana dapat guna buat jambangan bunga untuk anak konvo hari ini.



Sebenarnya berpeluh jugak lah nak buat. Ini semua gara-gara Mr.Y kata buat bajet bawah RM5. Kalau beli mana nak dapat jabangan bawah RM5 sekali bunga, bear dan coklat.  Pada aku pulak, rugi beli mahal tapi yang dimakan coklat sahaja,pastu bungan kertas dan bear entah kemana perginya.

Maka berikut adalah kos yang dikeluarkan untuk jambangan coklat bear bunga mini Hana Khadijah.
  1. Bunga -jumpa depan bilik mak long
  2. Bear-guna sumayyah punya tahun lepas
  3. Reben dan kain jaring-dari bunga telur nenek dapat waktu kenduri kawen
  4. Lidi-bekas lidi satay yang disimpan.
  5. Kain merah & purple -gunting paper bag yang banyak terkumpul. (Pergi mana-mana program selalu dapat)
  6. Coklat Cadbury RM1(sebenarnya beli 3, tapi tak reti pulak nak letak 3 bagi cantik, maka guna 1 je)
  7. Plastik hamper RM1(guna 1/4 je...selebih kena koyak oleh uwais dan uzayr...nasib buat depan anak kecil.)
  8. Gunting, solotape dan gunting- barang sekolah budak-budak ini.
Maka jumlah keseluruhan adalah RM2.  Pastu kita survey lah berapa harga jambangan yang kita buat dekat gerai-gerai yang banyak luar dewan. Jambangan yang macam kita buat itu harganya dalam RM15. Wah banyak jugak jimat. Lebihan kos itu boleh lah guna untuk beli makanan sementara menunggu kak hana siap.

Seperti yang ku jangka...tak sampai sehari, jambangan dah terlerai. 

4 ulasan:

  1. jimat kan kalau buat sendiri

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu lah cik itah....jimat sangat rasanya...

      Padam
  2. bagus sangat rajin buat sendiri..hari tu kite beli la kt luar dewan..huhu memang seperti dicakapla rm30-35 stu jambangan kecil tu..ber huhu..bnda xsampai 2 hri pun selamat hancusss..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mama4f pun ada ke masa majlis konvo hari tu....

      Padam

Sila komen yang baik-baik