Sabtu, Januari 11, 2020

Tutorial: Cara buat gambar passport guna telefon sahaja

Pernah terfikir atau tidak bagaimana nak kurangkan kos mengambil gambar pasport di kedai dengan melakukan gambar passport sendiri menggunakan telefon bimbit anda. Ikuti langkah seperti berikut:


Baca juga:

Tutorial Picsart: Magic selfie with Sticker 'Splash Color'


1. Capture gambar menggunakan camera telefon bimbit anda. Kalau boleh ambil gambar berdasarkan latar belakang yang kosong dan cerah.
2. Buka aplikasi PicsArt kalau dah ada, tapi jika belum sila download.
3. Edit gambar dengan mengikuti step seperti berikut untuk dapatkan gambar yang cantik dan cun.
Apabila anda klik icon #picsart anda akan masuk ke ruangan ini. Disini anda perlu klik '+' yang ditanda dalam bulatan merah.
Seterusnya anda dibawa kesini, dan dipilih gambar yang sudah anda tangkap tadi.
Kemudian, anda perlu mencari icon 'fit' yang berada di ruangan bawah seperti dalam bulatan merah.
Setelah itu, (1) anda perlu tetapkan warna latar ikut passport atau visa negara mana anda nak buat. Seperti di atas, aku tetapkan warna latar putih pasal nak buat visa umrah mak. (2) pilih pemadam dibahagian atas. Kita nak hilangkan latar dinding ye.
Kemudian anda akan perlu pilih icon orang seperti nombor 1 diatas. Dah siap klik tanda ✓ yang dekat nombor 2 ye. Kemudian klik ✓ lagi sekali untuk langkah seterusnya.
Di sini anda perlu klik tools (1) dan pilih crops(2)

Dalam ruangan ini anda pilih size yang diperlukan..nampak ada garisan tu, hidung perlu selari dengan garis menegak dan ditengah-tengah. Sudah cantik semua klik lah ✓
Oleh kerana aku menggunakan latar putih, nak di cetak nanti pun atas kertas putih, maka nak dapatkan garisan untuk dipotong nanti kita buat border. Klik icon dalam bulatan merah.

Di sini pilih outside (1) dan saiz border hanya 1 (2), kemudian klik ✓ (3) dibahagian atas sebelah kanan. Seterusnya pilih simpan atau save seperti di bawah.


Baca juga:

Cara bagaimana aku mengurangkan kesan akibat cuaca panas terik kepada anak-anak sekolah.

4. Layari https://online-passport-photo.com . Anda hanya perlu ikut arahan yang diberikan dalam web tersebut, amat mudah difahami dan yang penting adalah PERCUMA!!!. Setelah siap sila simpan file ke dalam telefon anda.
(1) adalah size pasport
(2) adalah size kertas yang nak diprint
Klik crop dan save lah fail dalam telefon.
Ini lah gambar pasport untuk visa umrah mak.
5. Cetakan ia. Macam mana anda nak cetak ikut suka anda, nak print sendiri dirumah boleh, print di kedai pun boleh.

Selamat berjimat cermat...

3 ulasan:

Sila komen yang baik-baik