Follow Media Sosial

 Add Me  Follow Me  Follow Me  Follow Me

Lazada

Lazada Malaysia

Ahad, Mac 31, 2019

Family Friendly Cinema


Assalamualaikum dan selamat pagi... sebenarnya entry kali ini lebih kepada pergolakkan dalam jiwa. Ceritanya macam ni, kami laki bini memang tak akan bawak anak bawah 2 tahun masuk panggung wayang. Pada aku, bawah 2 tahun budak amat tak sesuai untuk menonton wayang. Malangnya ramai pulak yang update dekat FB dan Insta bawak anak bawah 2tahun tgk wayang. Hurm....rasa hati masyallah, jeles sey... tambahan pulak Mr.Y dan anak-anak yang lebih 2 tahun dah tengok wayang upin ipin hari tue.. Tapi tak nak fikir negative, kita pun fikir positif. May be mak pak baby bawak earmuff or earplug untuk baby mereka kot. 


Ini earmuffs untuk baby (gambar ihsan Mr.Google)

Tetiba hari tu ada nampak satu promo panggung wayang yang sesuai untuk family...tapi tak ambil kisah sangat pasal dah lepas laki dan anak-anak tengok upin ipin. Hurmmm....

Semalam sambut birthday kakak humaira, apa yang ada? kakak aku baru nak tengok wayang, dia g survey tiket dan husband dia suruh ambik yang family friendly. Malangnya tak ada. Memandangkan tahun ni banyak lagi filem best-best belum keluar, aku nak save maklumat family friendly cinema kat sini... boleh lah pujuk Mr.Y nak tgk wayang sama nanti.





WHAT IS THE TGV CINEMAS FAMILY FRIENDLY SESSIONS?

TGV Cinemas has been the first in Malaysia at a lot of things but one thing we’ve been extremely proud of is our Family Friendly sessions (#tgvcinemas #familyfriendlysessions) which have so far attracted all kinds of cool ,crazy fun loving kids from all over along with their families to have the most enjoyable movie experience they could possibly hope for!
For the uninitiated, the TGV Cinemas Family Friendly sessions are our one-of-a-kind movie screening sessions in which we invite families with toddlers and the like to enjoy their favourite film whilst allowing their kids to run about and play to their hearts content.
The halls and our friendly attentive staff are fully equipped to facilitate the most enjoyable cinema experience for the whole family. Baby changing rooms are available at your earliest need and should cater to every requirement so you can let your hair down and really enjoy the movie experience while the children do what kids do and have the time of their lives.
To ensure families have a more comfortable and relaxing time, our cinema volume will be lowered and the lights dimmed. Parents are advised to strictly follow our “House Rules” throughout the session to guarantee everyone has the absolute best possible time. more...
 
Dalam bentuk gambar...harga aku rasa akan berubah ikut panjang mana cerita. Tapi yang best adalah.. softer audio.
Alang-alang kita study pasal family friendly atau nama melayu, panggung wayang mesra keluarga ni. Aku pun survey lah dekat mana tayangan family friendly cerita upin ipin keris siamang tunggal di tayangkan. Malangnya hanya 1 tempay iaitu ...TGV Central i-City... memang tak lah aku nak pergi..jauh kot.


Permintaan ini khas buat #TGVmalaysia, tolong perbanyakkan lokasi sesi tayangan family friendly bagi bakal-bakal filem yang berpotensi mendapat sambutan hangat dari keluarga terutama yang ada anak kecil seperti ejen ali the movie dan Boboy the movie 2.

Jumaat, Mac 29, 2019

Buah-Buahan Berkalori Tinggi

Assalamualaikum dan selamat pagi... sekarang saya perlu menjalankan misi untuk menambah berat badan uzayr aqeeb dengan snacking yang lebih kalori. Selalu aku bg snacking buah apple dan biskut. Tapi baru ni jumpa doktor, dia kata snacking pun perlu yang tinggi kalori sebab berat badan dia naik sikit sangat... aduhai... Jom tengok buah-buah yang berkalori tinggi..

Sebenarnya aku tak pernah cuba bagi avocado dekat anak-anak...tapi nampak tak, aku memerlukan kidmat avocado untuk menaikan berat badan uzayr... Pisang selalu jugak bagi. Tapi satu masalah kalau pisang ni dia kena minum air banyak. 




Khamis, Mac 28, 2019

Aktiviti dengan Belon

Assalamualaikum dan selamat hari khamis. Sekarang cuti sekolah kan. Tapi kali ini aku nak share salah satu aktiviti anak-anak waktu cuti. Aktiviti ni kami buat pada cuti sekolah hujung tahun lepas. Seronok budak-budak main belon air....


Ini dorang main boxing belon air...guna ampaian baju dengan benang jahit sahaja buat gantung. Video diambil bergegar sebab yang mengambil ni dukung baby uzayr...

Selain main mcm kat atas, boleh jugak main lempar-lempar belon yang ada air tu...kalau terpecah atas badan nasib ler...Selalu terus mandi kalau main baling belon air. Pernah aku suruh budak-budak ni lukis atas belon yang dah ditiup...ada yang takut, risau belon meletup... Uwais berani lukis...tapi setelah siap dia lukis dekat kaki dia dan semua kereta-kereta mainan. huhhuhuhu


Uzayr pulak aku suka buat aktiviti sensory seperti squeezing balloon... kadang2 masuk air..tapi selalu tiup sahaja. 


Selain itu aku suka bg uzayr main baling-baling...penting untuk perkembangan kanak-kanak aktiviti baling, campak dan tangkap ni.

 Google gambar berkaitan belon aku jumpa salah satu aktiviti yang menarik iaitu mewarna guna bellon...boleh cuba ni dengan anak-anak...


Kesimpulan kalau guna belon boleh buat aktiviti berikut:
  1. Tumbuk belon air
  2. Baling belon air
  3. Berlawan tiup belon paling besar
  4. Lukis pada belon
  5. Squeezing belon
  6. Mewarna gunakan belon dan water colour (belum pernah cuba)
  7. Berlawan letup belon
Banyak jugak kan....


Selasa, Mac 26, 2019

Book Hotel di Port Dickson


 Salah satu of aktiviti kegemaran aku and korang jugak selain travel mesti suka terjah hotel-hotel yang menarik. Kadang-kadang kalau bercuti 4hari 3malam, maka tiap-tiap malam lah kitaorg akan tidur hotel lain-lain. Selalu sebelum book hotel aku akan semak kemudahan dan aktiviti apa boleh buat dekat hotel-hotel tersebut, dah sampai apa lagi kita cuba lah buat semua aktiviti. Bukan mak pak je suka buat..anak-anak pun suka. Baru-baru ni kawan aku cerita dia bawak anak-anak holiday dekat Port Dickson dan diaorang menginap dekat Lexus Hibiscus Port Dickson.  Apasal aku boldkan nama hotel itu? Sebab aku nak bagitahu yang dia cerita pasal hotel lagi banyak dari apa diaorang buat kat luar hotel. Dan dia Berjaya buat hati aku melonjak nak ke sana. So kali ini aku nak share info pasal hotel yang aku dapat dari member aku ni. Korang kalau nak cek harga korang ceklah cheap hotel booking kat online nanti kot-kot ada promotion ke.

Jarak Port Dickson dengan Kuala Lumpur makan masa kurang satu setengah jam sahaja kalau takde traffic jam. Senang je kalau nak cari lokasi Lexis Hibiscus Port Dickson ini kerana ada siganage untuk ke sini. Nanti bila korang dah sampai jangan terkejut melihat begitu ramai orang di ruang lobi. Sebabnya Lexis Hibiscus Port Dickson ni merupakan choice terbaik khusus buat orang bandar macam kita ni yang ingin menikmati percutian hujung minggu.

Nampak tak apa yang aku nampak....bunga kebangsaan

Apa yang menarik minat aku tentang Lexis Hibiscus Port Dickson ini adalah susunan bilik yang berbentuk bunga raya kalau korang boleh tengok dari atas dan setiap bilik ada swimming pool. Itulah sebab nama Lexis Hibiscus diberi. Terdapat beberapa pilihan bilik disini iaitu Presidential Suites yang terletak di bahagian stigma, Imperial Suites (stamen), Premium Pool Villas (kelopak), Executive Pool Viilas (daun) dan Sky Pool Villas (on-shore). Sebagai informasi, Lexis Hibiscus memegang dua rekod dunia oleh Guiness World Records sebagai Most overwater villas ini a single resort dan Most swimming pools in a resort. Style kan! Korang nanti aku suggest try bilik Premium Pool Villas yang terletak di bahagian kelopak. Bilik Premium Pool Viilas ini agak luas. Ada dua katil bersaiz extra-large selain mini bar, complimentary snacks, kolam mandi dan juga bilik sauna. Walaupun jarak villa agak jauh dari bangunan utama, diorang menyediakan perkhidmatan buggy bagi memudahkan pergerakan guest.

Suasana dalam bilik


Kolam mandi dalam bilik...Keseronokan apakah ini...




Banyak aktiviti boleh korang buat di dalam Lexis Hibiscus Port Dickson. Terdapat kemudahan seperti Water J Park dimana korang boleh bermain antaranya slide besar setinggi 8 meter. Tinggi tuu and fun too. Selain itu, kalau korang sukakan watersport, terdapat beberapa pilihan seperti jet ski, kayak dan banana boat. Pihak Lexis Hibiscus Port Dickson ada gak menyediakan kemudahan seperti kereta Yoyo, basikal, aktiviti memanah. Kemudahan indoor juga disediakan seperti Games Room, gimnasium, spa, pusat permainan kanak-kanak. Malah diorang ada sediakan karaoke disini. Satu lagi aktviti yang boleh korang buat disini adalah amek pakej menaiki helikopter untuk melihat panorama dari atas udara. Time ni la korang boleh tengok bunga raya dari atas.

Water J Park

Kalau korang lapar dan malas untuk drive keluar, singgahlah di Hibiscus Walk sebab terdapat beberapa gerai makanan Malaysia dibuka disini. Selain itu, Lexis Hibiscus juga mempunyai pilihan tempat lepak dan makan seperti pool bar, bistro, restoran makanan Jepun dan Cina, dan Roselle Coffe Housem dimana sarapan pagi disediakan disini. Boleh aku katakan banyak pilihan menu sarapan termasuk beberapa live stall disediakan.

Aku confident yang kalau  korang stay kat sini rasa tidak puas dengan hanya menginap satu malam sahaja. Banyak aktiviti menarik boleh dilakukan disini. Benda yang paling best ialah swimming pool dalam bilik so korang boleh mandi anytime and ada privasi terutama untuk wanita muslimah macam aku ni. Kalau korang mencari-cari lokasi percutian tak kisah lah cuti sekolah ke cuti hujung minggu, Lexis Hibiscus Port Dickson boleh dimasukkan dalam senarai korang! Cepat-cepatlah google Lexus Hibiscus Port Dickson hotel booking so korang boleh book online awal-awal. Silap-silap dapat harga murah tuu.

REVIEW MOVIE - UPIN & IPIN : KERIS SIAMANG TUNGGAL oleh anak-anak Yamanaimy


Kuat betul promosi filem terbaru upin ipin. Kawan-kawan pun ramai dah yang bawak anak-anak tengok. Anak-anak bila tengok promo dekat tv, setiap kali itu lah dia ajak mak pak pergi tgk wayang. Sebenar sehingga kakak humaira umur 7 tahun ni, tak pernah sekali pun kami bawa mereka ke pawangan. Sabtu lepas abi setuju nak bawak anak-anak merasai pengalaman pertama masuk wayang tetapi UMMU TAK DAPAT JOIN, UZAYR BELUM 2 TAHUN. SEDIH GILER!!!

Habis movie, abi hantar gambar..
Tengok dengan pak long, mak long, sumayyah dan syazwan...
Sebaik anak-anak sampai rumah, semua sibuk nak bercerita. Maka ini lah review dorg...

Kakak Humaira: Cerita dia best! Kakak suka sangat. Cerita dia mula-mula bla..bla..bla... (ini cerita bukan main detail..ummu rasa dia ceta dr A sampai Z)
Kakak Hana: Wayang tu gelap, tv dia besar sangat (ummu pelik dah...ummu tanya pasal cerita dia cerita suasana dlm wayang..budak 1st time masuk wayang..itu lah hana khadiajah). Upin dengan ipin dengan kawan-kawan kemas rumah tok dalang..bla..bla...bla...(review dari dia pulak banyak iklan dan rewind balik...)
Uwais: Tadi ahmad (panggilan manja uwais) tengok ceta upin ipin...dia lawan-lawan...bla..bla..bla... (uwais dah konfius keris n pistol, paling banyak bab lawan dia cerita..siap dengan aksi)
Mr.Y: Cerita dia laju tak sabar nak tunggu next, tak bosan, anak-anak tak berkelip mata tengok, kakak offer makanan pun tak nak.

Jom kita baca review yang proper lah..

Semuanya bermula apabila Upin, Ipin dengan kawan-kawannya: Ehsan, Fizi, Mail, Jarjit, Mei Mei dan Susanti tersandung pada keris mistik di bilik stor Tok Dalang. Keris ini tetibanya membuka portal dan membawa mereka terus ke kerajaan Inderaloka. Ketika mencari jalan pulang ke Kampung Durian Runtuh, mereka berjumpa dengan watak-watak dari cerita dongeng Melayu dan Malaysia seperti Mat Jenin dan Belalang. Mereka sekarang perlu bekerjasama memulihkan kerajaan ini kembali ke keadaan yang mewah dan melawan dengan Raja Bersiong yang ingin memusnahkan kerajaan.







Sekarang ummu rasa teruja nak tengok cerita ini...mcm mana?

Ahad, Mac 24, 2019

Teks penuh Khutbah Imam Masjid Al Noor, Christchurch NZ

Imam Gamal Fouda adalah imam yang menyaksikan kejadian tembakan rambang di masjid Christchurch. Solat jumaat dilakukan dipadang kerana kehadiran orang ramai yang terlalu ramai. Khutbah yang disiar secara langsung oleh TV NZ. Sini nak share teks penuh khutbahnya....

"Brothers and sisters in Islam, brothers and sisters in humanity, brothers and sisters in New Zealand. Last Friday I stood in this mosque and saw hatred and rage in the eyes of the terrorist, who killed and martyred 50 people, wounded 42 and broke the hearts of millions around the world.
Today, from the same place, I look out and see the love and compassion in the eyes of thousands of fellow New Zealanders and fellow human beings from across the globe that fill the hearts of millions more who are not with us physically but in spirit.
This terrorist sought to tear our nation apart with an evil ideology that has torn the world apart. But, instead, we have shown that New Zealand is unbreakable. And that the world can see in us an example of love and unity. We are broken-hearted but we are not broken. We are alive. We are together. We are determined to not let anyone divide us.
We are determined to love one another and to support each other. This evil ideology of white supremacy did not strike us first, yet it has struck us hardest. The number of people killed is not extraordinary but the solidarity in New Zealand is extraordinary.
To the families of the victims, your loved ones did not die in vain. Their blood has watered the seeds of hope. Through them, the world will see the beauty of Islam and the beauty of our unity. Do not say of those who have been killed in the way of Allah that they are dead. They are alive, rejoicing with their Lord.
They were the best of us, taken from us on the best of days, in the best of places. And performing the best of actions. They are not just martyrs of Islam but they are martyrs of this nation, New Zealand.
Our loss of you is a gain to New Zealand’s unity and strength. Your departure is an awakening not just for our nation but for all humanity. Your martyrdom is a new life for New Zealand and a chance of prosperity for many. Our assembly here, with all the shades of our diversity, is a testament of our joint humanity. We are here in our hundreds and thousands unified for one purpose – that hate will be undone and love will redeem us.
We are taught by our prophet, Mohamed, that you can never truly show gratitude to the almighty God without thanking your fellow man.
To the people of New Zealand, thank you. Thank you. Thank you for your tears. Thank you for your haka. Thank you for your flowers. Thank you for your love and compassion.
To our prime minister, thank you. Thank you for your leadership. It has been a lesson for the world’s leaders. Thank you for holding our families close and honouring us with a simple scarf. Thank you for your words and tears of compassion. Thank you for being one with us.
Thank you to the New Zealand government and to all the wonderful people who have shown us that we matter and are not forgotten.
Thank you to our police force and front-line services. You put our lives before your own every day.
Thank you to the neighbours who opened their doors to save us from the killer. Thank you to those who pulled over their cars to help us. Thank you to those who brought us food and helped us when we found it difficult to stand.
Thank you, thank you, New Zealand. Thank you for teaching the world what it means to love and care.
To my brothers and sisters, those who are here today, to perform the weekly Friday prayer, thank you for coming together once again. It is easy to feel lost after the trauma you and I experienced. But the promise of Allah made to us is true. Give glad news to the patient, those [who], when afflicted, say ‘to Allah we all belong, and to him we shall return’. These are those upon whom God’s mercy descends.
Thank you for your strength and your forgiveness. Thank you for your anger that is restrained and for your mercy that is overflowing. Thank you for your steadfastness and standing tall when others would fall. Thank you.
Islamophobia kills. Muslims have felt its pain before. It has killed people in Canada and it was used against us in Norway and against innocent people in the UK, USA, and other countries around the world.
Islamophobia is real. It is a targeted campaign to influence people to dehumanise and irrationally fear muslims. To fear what we wear, to fear the choice of food we eat, to fear the way we pray and to fear the way we practice our faith. We call upon governments around the world including New Zealand and the neighbouring countries to bring an end to hate speech and the politics of fear.
The martyrdom of 50 people and the injury of 42 did not come overnight, it was the result of the anti-Islamic and anti-Muslim rhetoric of some political leaders, media agencies and others.
Last week’s event is proof and evidence to the entire world that terrorism has no colour, has no race, and has no religion.
The rise of white supremacy and right-wing extremism is a great global threat to mankind and this must end now.
I want to take this opportunity to thank my Muslim and non-Muslim brothers and sisters for attending today and I would like also to thank our international guests who are with us and have come to our support and aid in these difficult times.
Oh Allah, have mercy upon us all. Oh Allah, have mercy upon those who were massacred last week. Oh Allah, grant to them the highest level of paradise. Oh Allah grant to the injured a speedy recovery and grant to the families of the victims patience. Oh Allah, grant our nation and country New Zealand peace, security, and protect it and its people from all evils. Oh Allah, grant to the entire world peace, security, and prosperity. Oh Allah, protect New Zealand, Oh Allah, protect New Zealanders and the world."

Recovery RAW USB Driver

Assalamualaikum, pagi ini kita nak share masalah yang dah setel tapi mungkin berulang pada masa hadapan. Kenapa nak share dekat blog? Sebab kita manusia mudah lupa, setidaknya kalau simpan sini kita boleh rujuk pada masa akan datang.

Tahukan apa dia USB Driver? USB Driver adalah aksesori laptop seperti pendrive, memory card, external hard-disk. AL-kisahnya, jumaat Mr.Y balik kerja mengadu pendrive tak dapat buka...dia suruh Format bila cucuk...masalahnya ada banyak fail kerja dalam pendrive. Maka sebelum format kalau dapat nak selamatkan fail-fail dia tu. (Bila Mr.Y mengadu macam ni, aku dah tahu...dia nak aku selesaikan masalah ni seperti kebiasaannya).

Dia keluar window macam ni...Jangan terus Format.

Aku search dekat internet jumpa Mr.KJ Blog, dia ajar macam mana nak check disk dulu... aku folow step by step....tapi step ke-3 aku dapat hasil USB in RAW Format System...Mamat ni pulak kata kalau dapat Hasil RAW baik buang jer...hampeh betul...tapi tak apa..setidaknya aku tahu disk berada dalam format RAW. Tq Mr.KJ

Aku pun try jugak guna software yang dia suruh download tu...tapi tak berjaya...maka pencarian diteruskan lagi tapi dengan lebih detail..sbb sekarang dah tahu pendrive dalam bentuk RAW. Pencarian tak sia-sia, jumpa web wondershare. Maka kita ikut lah arahan dalamnya secara berhati-hati.... tetiba nak recover..alahai kena bayar pulak....Nak yang free....

Cari lain jumpa iBoysoft Data Recovery...Alhamdulillah...setel masalah.... 

Jumlah masa dihabiskan untuk selesai adalah 2jam...









Sabtu, Mac 23, 2019

MENANGI 2 PAKEJ UMRAH BULAN RAMADHAN 2019

⚠️DAFTAR UNTUK MENANG!
Perhatian Semua Muslim & Muslimat...
Anda Berhajat Menunaikan UMRAH Bulan Ramadhan?
Sempena Pelancaran Produk Baru Kami, REYHAN HONEY - Premium Astragalus Honey Dari Iran, Kami Menawarkan Hadiah Terhebat!
2 Pakej UMRAH Bulan Ramadhan 2019 Kepada 1 Pemenang Bertuah Bernilai RM20,376.00
Anda Perlu Klik ➡️ http://swee.ps/juKIwtNbB
Untuk Membolehkan Anda Mendaftar.



"Ya, Allah kau berilah kemenangan buat kami. Moga kami berpeluang membawa orang tua kami melawat rumah Mu."

Jumaat, Mac 22, 2019

We Stand Togather-Christchurch


Hari ini genap seminggu tragedi berdarah Christchurch. Beberapa hari lepas, Mr.Y whatsapp suruh buat design "NZ, we stand together.". Kita pun fikirlah mcm mana nak buat ni...

nak letak gambar masjid christchurch ke?
nak letak gambar senapang ke?
nak letak peta NZ ke?

Sudahnya kita biar tergantung...sehinggalah waktu susukan anak nak tidur malam tadi dapat idea yang terealisasi seperti di atas. 

Menggunakan Aplikasi Picsart...

Sakit Hati dengan Pasangan Sendiri-Apa perlu buat

Gambar Ihsan Mr.Google

Hidup sebangai suami isteri pasti ada pasanga surutnya. Adakala perbuatan kecil yang dilakukan secara tak sengaja boleh buat pasangan kita sakit hati. Lagi parah bila kita tak sedar pun apa salah kita. Kita bukan ahli nujum yang dapat membaca semua kehendak pasangan tanpa perlu bicara. Antara langkah yang boleh kita buat adalah.

  • Diam dan jarakkan diri
Sebaik sahaja berlaku perselisihan faham atau muncul rasa sakit hati...jangan persoalkan atau suarakan terus depan anak-anak. Seeloknya kita mengambil langkah mendiamkan diri. Tapi adakala langkah mendiamkan diri ini menyebabkan pasangan sakit hati jugak,(sudah, kita sakit hati, dia sakit hati.) Tapi setidaknya ia lebih baik dari kita menyuarakan kemarahan dan sakit hati dalam bentuk bahasa dan perbuatan, kerana bahasa boleh jadi lebih tajam dari parang.

Dah diam tak berfungsi, selalu perempuan akan lebih sakit hati apabila dia marah dan suami mendiamkan diri, maka sila lah lari keluar. Pergi lah masjid ke, atau kedai makan ke, asal tak mencari perempuan lain. Fungsi ini adalah untuk menjarakkan diri. Elak ada yang tercedera. 
  • Simpan 
Jangan meluah rasa sakit hati dekat mana-mana media sosial, dekat mana-mana insan yang kita jumpa waktu keluar tu. Dekat anak pun jangan luahkan. Kita tak nak anak melihat pasangan sebagai seorang yang melakukan kesilapan. Seeloknya simpan sendiri. Kalau tak tahan sangat rasa nak luah jugak, luah kepada Allah.  Banyak mata-mata yang mencari ruang untuk menhancurkan mahligai kita. Selain itu, menjadi kewajipan kita menutup aib kita dan pasangan. Aku percaya andai kita membuka aib pasangan, Allah akan membuka aib kita. 
  • Renung, memaaf dan minta maaf
Ini paling penting,kenapa nak renung? ini untuk cari punca kita sakit hati. Selalu kalau dah renung ni, kita perlu ambil langkah memaaf dan minta maaf.
  • Komunikasi
Sekarang zaman teknologi, Malu nak minta maaf dengan pasangan depan-depan, bagi msg dkat FB or whatsapp... luahkan apa yang kita sakit hati..baca apa pandangan pasangan. Aku lebih suka komunikasi secara pesanan macam ni. Sebab selalu kita tak akan tergesa-gesa membuat kesimpulan dan bahasa yang digunakan adalah lebih lembut.
  • Reward
Bila selesai masalah sakit hati tu, pandai-pandailah bagi hadiah dekat pasangan. Reward yang paling best untuk ktorg adalah habiskan masa bersama anak-anak....buat lah apa-apa aktiviti seperti joging, makan luar, lepak kedai buku, bergambar dekat mana-mana tempat yang anda rasa menarik. Percaya lah, yang paling happy adalah anak-anak. Kena ingat apabila kita dan pasangan berselisih faham, anak-anak adalah mangsa utama.


Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan selamat pagi..hari ini jumaat last sekolah untuk minggu ini. Lepas ni cuti seminggu, anak-anak dah kira-kira nak kemana cuti ini. Salah satu aktiviti yang kami pilih adalah pergi ke pesta buku antarabangsa Kuala lumpur.

Dari kecil aku memang suka ke pesta buku sebab banyak buku dipamerkan dan buku-buku boleh didapati pada kadar harga yang amat murah.. buku harga RM0.50 sebiji pun ada ok. So harap kali ini berpeluang menjengah ke pesta buku lah...




Tema pesta buku kali ini, menarik jugak lah... MELUHURKAN DEKAD MEMBACA KEBANGSAAN. Mendalam betul maksud dia ni....


Selasa, Mac 19, 2019

E-Sim Durian Man kepada Elinking

Kisahnya macam ini, sabtu pagi aku kemengantukan sangat..syiok layan mata (malam tak tidur lena, uzayr batuk selsema) tetiba Mr.Y datang suruh bini dia bangun pakai tudung dan selfie... aku pun cakap lah, apa ke mengarut suruh selfie pagi2 dengan muka baru bangun tidur ni. Dia balas tak apa...bukan ada orang nak tengok, aku balas balik, abis tu kenapa nak kena selfie... tapi tangan dah pegang fon... lepas tengok skrin telefon baru aku tahu bukan selfie biasa-biasa dia nak...siap ada arahan dekat skrin,

  1. jangan dekatkan sangat muka dengan skrin
  2. pusing kiri kanan sikit
  3. tundukan sikit kepala
  4. buka mulut seluasnya

tiga ke empat kali jugak ambik baru skrin telefon kata ok...siap selfie muka bangun tidur aku tanya lah apa benda tu... maka jawab Mr.Y, dia apply E-sim untuk aku. Telefon dia tak dapat nak apply e-sim. 

Maka lepas tu panjang lebar dia cerita pasal e-sim...baru aku tahu yang hujung tahun lepas Mr.Y ada download app Durian Man dalam telefon aku tapi dia tak bagi aku buang. Maka ku biarkan tanpa tahu fungsi. Sekarang dia tukar nama kepada Elinking. Applikasi dah diperbaharui... 

logo elinking

Perkidmatan e-Sim Elinking ni guna service Tune Talk. Aku dapat unlimited call kepada semua nombor tune talk dan 1GB data plan, Basic internet pulak dia beri 10GB dengan kos RM10.


Giveaway Road to 8 Million Pageview

Assalamualaikum dan selamat petang... Rezeki  Allah bagi petang ni, semua anak-anak pakat tidur termasuk abi sekali tidur. Mr.Y cuti hari ni sebab buat rawatan akar gigi.


Blog walking sekejab nampak ada giveaway, so apa lagi jom lah kita meriahkan suasana...

Nak join klik banner...
Tahniah Ibu Dillah dah dapat 8Million pageview.... doakan saya juga ye...

Ahad, Mac 17, 2019

Cabaran Gula KKM 2019

Ramai risau dengan kegemukkan. Faktor penyumbang utama kegemukkan adalah pengambilan gula berlebihan.

Sanngup ke tak nak laksanakan ini...hakikat kami memang dah kurang pengambilan gula. Dulu masa duduk sendiri 1kg gula makan masa setengah tahun nak habis. Jimat sangat gula. Makanan dan minuman tawar2 sahaja. Sekarang Mr.Y tak nak pakai susu pekat manis pulak, ganti dengan madu or biarkan kosong tanpa manisan. Krimer sejat pun dah tak guna buat air, kami tukar kepada susu sejat...bila ketua tak nak, yang lain terpaksa ikut. Benda baik apa salahnya.

Semoga kami terus istiqamah dalam pengurangan pengambilan gula....

Sabtu, Mac 16, 2019

PUBG VS Tembakan rambang Christchurch

PUBG adalah game tembak menembak dalam telefon yang fames sekarang. Aku sendiri tak pernah main tapi pernah nampak lah sebab anak saudara main. Dah tua-tua ni aku macam dah kurang semangat nak main game. Sebenarnya memang aku kurang minat game tembak-tembak ini. Aku lebih suka kepada game racing.

Tembakan rambang Christchurch CHRISTCHURCH: Dua insiden tembakan berlaku di dua masjid di bandar raya ini pada Jumaat, mengakibatkan sejumlah besar mangsa terbunuh. Polis belum mengeluarkan kenyataan berhubung skala insiden itu namun menasihatkan orang ramai di tengah Christchurch supaya tidak keluar rumah. Seorang saksi berkata, dia melihat seorang lelaki memasuki Masjid Al Noor di tengah Christchurch kira-kira pukul 1.45 tengah hari waktu tempatan dan mendengar puluhan das tembakan dilepaskan selepas itu. Sejurus itu, orang ramai dilihat bertemparan lari keluar dari masjid dalam keadaan ketakutan. Bacaan lanjut di sini  sebab aku bukan nak cerita pasal tembakkan ini tapi pasal video tembakan yang tersebar.


Sejurus melihat video yang tersebar melalui whatsapp, aku terus nampak macam budak-budak main game tembak-tembah macam PUBG tu. Ada tak yang rasa macam aku rasa? Beza nya dalam game banyak menu lain kat tepi-tepi ini...hanya video tembakan semata.





Tragedi pencemaran kimia di Pasir Gudang: Pandangan aku

Semenjak minggu lepas, negara di gemparkan dengan isu pencemaran alam sekitar. Iaitu pencemaran sisa kimia di Pasir Gudang Johor. Rentetan peristiwa ini ramai pihak yang menerima kesan negatif terutama kanak-kanak sekolah. 

Mula tersebar berita pada 7 Mac 2019 pasal pelajar sekolah mengalami kesulitan untuk bernafas. Seterusnya pendedahan pembuangan sisa kimia secara haram di sungai Kim kim pasir gudang.
Bilangan pesakit bertambah dari hari ke hari sehingga mencecah 2000 orang lebih. Besar angka 2000 tue... Kita bertuah kerana memiliki pihak berkuasa yang cepat bertindak dan memiliki individu yang berpengetahuan dalam hal ini. Malangnya kita juga memiliki rakyat yang cetek pemikiran dan pemahaman tetapi berlagak bagai pakar segala bidang. Tak perlu ulas lah pasal ini.

Tular di media sosial keadaan petugas-petugas awam yang terlibat dalam menguruskan bencana kali ini. Kepenatan dan risiko yang mereka ambil memang patut dipuji. Jangan ada yang kencam pula lepas ini. 

Belum sampai seminggu pihak berkuasa telah berjaya menangkap pihak yang bertanggung jawab terhadap pembuangan haram sisa pepejal ini. Apabila sebuah kilang memiliki sisa kimia, mereka tidak boleh sesuka hati membuang. Mereka kena melalui prosedur tertentu kerana ada bahan kimia yang akan bertindak balas dengan air, udara dan tanah. Apa yang aku faham kos pelupusan sisa kimia yang ada adalah sangat mahal. Maka tak mustahil ada beberapa kilang tak mampu menanggung dan mengambil langkah mudah dengan membuang ke alam sekitar. Malangya tindakkan tersebut tidak hanya memberi kesan kepada alam sekitar tetapi turut kepada individu di persekitaran tersebut, 

Dalam kes kali ini, di fahamkan bahawa apabila sisa kimia tersebut terkena air, tindak balas kimia akan menghasilkan gas methana. Bahaya nya gas methana ini adalah dia tak berwarna. Kesimpulan tak nampak pada mata kasar. Kalau nampak dapat jugak lah kita larikan. Kena pulak sekarang musim panas yang melampau, gas ini lebih mudah meruap dalam udara dan tersebar.Kasihan adik-adik sekolah yang tak tahu apa-apa, menjadi mangsa. 

Aku doakan mangsa cepat sembuh dan kembali sihat.Semoga kita mengambil iktibar dari tragedi ini.


Sedekah dr Mr.Google

Banyak nya yang mereka buang

Rabu, Mac 13, 2019

"Segmen Blogwalking vitaminsyaza.com"



Jom ramai-ramai meriahkan segmen blogwalking dari syaza ni.....

Musim Panas : Tanda awal strok haba.

Assalamualaikum, sekarang cuaca panas melampau-lampau rasanya. Buka MetMalaysia untuk tengok cuaca semasa. MasyaAllah tinggi, patut malam pun rasa panas. lagi beberapa darjah celcius nak sama dengan demam panas.

Dua minggu lepas ambik kakak humaira dan kakak sumayyah balik sekolah. Sekali nampak humaira muka merah macam udang kena bakar. Aku pun rasa dahi dia, aik macam dedar je... Ok sampai rumah terus cek suhu, suhu 37℃, Suruh mandi dengan cara basahkan kaki dahulu, sambil tu kita angkat baju dia, tak basah dengan peluh...hurm..selalau baju basah kalau cuaca panas ni. Tengok dekat beg sekolah, air kosong bekal habis. Ish..dalam hati rasa macam tanda awal strok haba je ni. Siap mandi makan, dia kata tak nak sekolah agama sebab rasa tak selesa. Rasa dahi, mak ai..panas nye, check suhu sekali lagi..39℃.. ok makan ubat dulu... tak sampai 15minit suhu turun normal. Maka terus decide kakak humaira cuti sekolah agama.

Keesokkanya pun sama. Cuti sekolah agam, bezanya tidak seteruk hari sebelumnya. Tapi dia still mengadu kepala sakit dan badan tak selesa. Setrusnya kena pulak sakit tekak... Alhamdulillah 2 hari rehat baik.

Kementerian Kesihatan ada poster pasal tanda awal strok haba ni. Tengok kat bawah.


Seterusnya kita tengok tips kekal sihat ketika cuaca panas.

Sekarang ambik kakak humaira dan kakak sumayyah guna payung, hari-hari pesan supaya habiskan air kosong yang dibekal. Aircond setiap hari buka terutama waktu tengahhari...

Penting untuk ibu bapa mengambil tahu dan langkah berjaga-jaga berkenaan strok haba. Silap haribulan strok haba boleh menyebabkan kematian terutama kanak-kanak dan orang tua.

Selasa, Mac 12, 2019

Antivirus dan Internet security terbaik 2019

Setelah mengalami masalah laptop yang tak disangka..maka aku decide nak ambik internet security dan antivirus. Ok sebelum tu nak cerita apa jadi dengan masalah "Boot device not Found".

Sabtu lepas, abang ipar yang baik hati tolong bawak kan laptop ke bengkel. Hasil edisi siasat maka dapat disimpulkan bahawa hard disk terkena kejutan eletrik...atau kata orang putih..electric shock. Nasib baik tak rosak hard disk...kalau rosak mau melayan RM350.

Gambar ihsan en.google



Macam mana boleh kena shock hard disk? Menurut kata yang membaiki, ia berlaku apabila power eltrik tinggi masuk berdesup ke laptop tanpa ada tapisan bateri. Yes!!! kalau nak pakai kat rumah aku akan keluarkan bateri konon nak bagi bateri tahan lama.  Bila dah tahu macam ni, tak apa...batari rosak ok lagi banding hard disk or mother board jahanam. Maka kita dapat pengajaran disini. Buat sesuatu dengan ilmu. Kalau komputer riba buat cara komputer riba, jangan buat macam dekstop.

Selain itu yang membaiki agak baik hati tolong check apa ada kat dalam laptop ni. Dia kata macam2 ada kat dalam....kena format balik ni... kos format RM60. Tapi buat keputusan malas nak format...Rasanya kena install antivirus...untuk sementara kita install yang free dulu. Sambil-sambil itu kita survey apa yang best untuk internet security dan antivirus.

Pengalaman pakai antivirus free, aku rasa avast dan norton ok lah. Tapi aku paling suka guna internet security dari kaspersky. Agak-agak untuk 2019 apa yang best?


Jumaat, Mac 08, 2019

No gadjet...ummu kena join aktviti dia

Assalamualaikum...aku memang kategori mak yang rimas kalau nampak anak duk mengadap handphone je. 

Maka uwais bangun je, waktu sarapan pagi aku terus cakap. "Hari ni abg tak boleh tgk u-tube dan main phone." Bila bgtaw waktu makan, selalu mood dia ok. Dia pun iakan aja...

Sebenarnya bila ummu kata no gadjet untuk anak, dengan ummu skali kena "NO GADJET". 

Lepas makan kita buat aktiviti sama-sama. Antara aktiviti yang uwais suka adalah main water colour dan baling sepak bola. Sekarang dia dah mula menunjuk minat sikit2 untuk mewarna dan melukis. Menulis jauh lg rasanya.

Campur warna

Mewarna

Rabu, Mac 06, 2019

Boot Device not found

Semalam pagi guna laptop ok lg. Malam tadi dia tunjuk 👇


Maka kita google dah apa apa benda ni... Dia suruh run test...kita pun buat run test .hasilnya 👇


Owh!!! Hasil negative..maka kita decide mintak Mr.Y setelkan. 

Cuti design guna laptop sementara dia masuk bengkel. 

Siapa pernah hadapi masalah seperti ini? Dan apa ppenyebab masalah ni ye?

Didahului dengan ucapan terima kasih.

Selasa, Mac 05, 2019

Suami aku bawak balik Meeracle. Petanda?

Assalamualaikum.... kisahnya beberapa minggu lepas, Mr.Y balik kerja dia bawak balik si Meeracle ini sekali. Ok lah, memula aku ingat dia beli untuk diri sendiri sebab diakan seorang yang menjaga penampilan ditambah pula, macam tak pernah je dia beli alat penjagaan muka untuk bini dia ni. Tetiba dia kata "nanti awak pakai meeracle ni ye." apa yang terlintas dalam otak aku trs aku suara kan, "kenapa? muka saya dah tak cun ke?" dia pulak sangat jujur menjawab YA. Macam sebijik kena kat muka..makan dalam rasanya....

Ok lah dia nak bini cun, dia beli barang penjagaan kulit bukan cari perempuan lain. Dia tak berkira nak habis duit untuk cantikan bini dia ni.

Oleh kerana agak lama aku tak pakai pencuci muka (sejak ada anak tak pernah beli pencuci muka...curi Mr.Y punya je kdg2) maka kita buat survey sikit.


Mr.Y beli set ini, pencuci muka dan serum.

Apa gemstone tu? nanti siapa tahu tolong share.
5sebab kenapa kena guna meeracle serum


Nasib ada dia bagi cara cuci muka...aku dah lupa cara cuci muka yang betul...
Malam tadi aku tanya Mr.Y berapa harga dia beli meeracle satu set tu...dia jawab RM125...mak ai...mahal tu...tapi tak apa bukan duit aku. kalau duit aku, aku beli yang murah-murah je. Harga satu barang tak sampai RM10. Aku tanya beli dengan siapa, dia kata kak sha (kawan pejabat dia).


Isnin, Mac 04, 2019

Koleksi khat menjelang Ramadhan

Ini adalah koleksi terbaru dari Rizqi Photo Canvas.

Koleksi kali ini bukan dari kami punya design, ini design oleh owner  Rizqi Photo sendiri.

Dia buat promo RM80 skali pos untuk semenanjung.

Boleh jamu mata...





Tahniah: Dr. Sharizah Binti Alimat (Best Staff 2018 for Identification Species)

Late post pasal ni....


Laki I balik kerja minta tolong edit gambar untuk buat hadiah frame.  Mesti ada yang tanya apa itu 'identification species'? Identificaion species ini adalah pengenalpastian species.

Semoga beliau terus maju dan makin berjaya....


Sabtu, Mac 02, 2019

Apa itu hyperlexia?



Assalamualaikum...adakah anda semua  tahu pasal hyperlaxia? Beberapa minggu lepas termenonton rancangan Hello Doktor , TV3 yang di hoskan oleh Jasmin Hani. Topik berkisar hyperlexia dan dyslexia.

Dyslexia, aku biasa dengar dan tahu apa dia. Ia tu masalah dalam pembelajaran. Dimana budak lambat membaca akibat apa yang dia nampak adalah berbeza dari kita yang normal ni. Contoh mudah, kita nampak  hurup 'b' sebagai 'b', tetapi budak dysleksia nampak 'b' sebagai 'd'. Begitulah sebaliknya.

Hyperlexia pulak macam berlawanan dengan dyseleksia. Dimana budak yanga mengalami hyperlexia, mempunhai kebolehan membaca seawal usia 2tahun tanpa perlu diajar, 'self learning'. Tetapi masalahnya, mereka pandai membaca tetapi tidak memahami dan dan tidak dapat mengaitkan suatu perkataan dengan perkataan yang lain. Selalunya budak hyperleksia akan mengalami masalah pergaulan, mereka sukar nak bergaul dan berkawan. Mereka lebih selesa bermain sendiri. Mereka juga memilik keinginan yang kuat. Maka mak pak yang ada anak mcm ni perlu kesabaran tahap tertinggi lah.

Sebenarnya banyak banyak lagi yang ddibincangkan. Tp secara am nya,itu lah hyperlexia.