Rabu, Mei 10, 2017

Mukah 2017

Assalamualaikum dan selamat petang. Kali ini nak share tentang aktiviti kami ke Mukah 2 minggu lepas. Lambat benor update kan..hahahaha....

Sebenarnya ada dua tujuan utama kami ke Mukah, pertama Mr.Y join booth takaful Ikhlas. yang kedua pulak, nak hantar canvas khat kepada customer.

Sehari sebelum bergerak Mr.Y hantar kereta ke bengkel untuk memastikan semua selamat dalam perjalanan. Seawal jam 6 pagi kami bersiap, tetiba Mr.Y kata dia nak ke bengkel balik sebab air refrigerator kering. Al-kisah orang bengkel lupa nak masukkan air. Mujur juga Mr.Y check balik keadaan kereta sebelum bergerak. Maka perjalan ditunda kepada jam 9pagi. Nak keluar rumah kami pakat baca doa ramai-ramai dalam kereta.

Sampai stesen minyak di pertengahan jalan, tayar kereta koyak pasal terlanggar divider.

Tetiba ada seorang adik datang tanya apa masalah.

Adik ini yang tolong tukar tayar. Cepat dia buat, bila tanya ada pengalaman ke, dia jawab pernah kerja bengkel kereta. 
 Sampai hotel kakak demam pulak. huhuhuhu.... maka tak berkaul mana lah kami.

Perjalanan kali ini banyak memberi pengajaran dan panduan kepada kami.

*apabila kita meletakkan keyakinan kepada Allah dengan sepenuh hati, Allah akan sampaikan bantuan.

*Sebelum bertawakal pastikan kita sediakan semua dalam keadaan terbaik.

*Bersangka baik dengan kejadian yang menimpa kerana ganjaran pasti akan ada. Kami mulakan hari dengan pelbagai dugaan tetapi tak lama selepas Mr.Y pergi ke booth Takaful Ikhlas di tapak Kaul, kami dapat massage dr Facebook Massanger dari customer menyatakan bahawa dia telah menerima produk yang ditempah dan hasil amat memuaskan hati dia. Penghantaran barang kepada customer di mukah juga amat mudah dan senang kerana customer yang datang hotel untuk pick up.

Jom layan gambar lain-lain...
Sampai dah masuk tengah hari kita makan dulu. Kakak macam biasa nak duduk sebelah ummu sahaja.

ini manja abi...

Breakfast pun di kedai sama..

Jumaat, Mei 05, 2017

Asam pedas melaka

Menu lunch yang buat makan nasi bertambah-tambah...

Asam Pedas Melaka yang terbaik, chef dtg khas dr Melaka.

tadi chef cerita dia belajar buat asam pedas, sambal goreng dari mak mertua. sebab chef asal kedah tapi kawen dgn org melaka, maka kena pandai masak asam pedas & sambal. Nampaknya lepas ni kena menuntut ilmu dengan mak lebih lagi.

Apa pun terubat rindu nak makan asam pedas mak. setiap kali balik Kl mak mesti akan buat asam pedas untuk menantu dia ni. walaupun dah cakap tak perlu buat sbb dah ada lauk. tapi dia tetap buat dengan alasan 'tak apalah, ko suka makan asam pedaskan.'

Pandai mak jaga perut menantu... menantu yg jauh ni tak tahu lah pandai tak jaga hati mak. semoga tak pernah dan tak akan buat hati mak tersentuh dengan kesedihan, apatah lagi terluka. Amin

#gembirabilaperutkenyang
#ibubapa
#thankyou
#asampedasmelaka

Ahad, April 30, 2017

Bersiaran dari Mukah, Sarawak

Assalamualaikum dan salam subuh...

Selalu kalau duduk rumah jam 4 pagi kira lambat bangun. tapi bila duduk hotel, ajak mata tidur balik lepas terjaga jam 4pagi. mata tak nak tidur.  maka kita ambil peluang menikmati bacaan buku dengan tenang. almaklum lah laptop tak bawak. kalau bawak dapat buat designkan. tapi Mr.Y kata enjoy your holiday. hahahaha...

Selasa, April 25, 2017

Colour Mugs-Naimy Art gift shop.


Assalamualaikum... entry kali ni saya nak share design colour mug yang ada dekat Naimy Art Gift Shop

Sebahagian design boleh diperolehi dalam bentuk magic Mugs dan Full Colour Mugs.
Saya juga menerima tempahan design custom made. Maksudnya kalau ada yang nak design berbeza dari yang ada dalam store.





















Resepi: Ayam Panggang @ Ayam Percik Terengganu

Assalamualaikum, kali ini saya kongsikan resepi ayam panggang turun temurun keluarga saya. Bakar atas arang tempurun dan sabut kelapa memang sedap. Ada beberapa kaedah yang boleh digunakan tapi kali ini saya bagi yang paling senang dan tak banyak karenah.


Bahan-Bahan


  • Setengah ekor ayam (potong 2)
  • 1batang Serai (ketuk)
  • 2ulas bawang merah*
  • 1ulas bawang putih*
  • 1/2 " kunyit hidup*
  • 1/2 " halia *
  • sedikit Lengkuas
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • santan (guna 1/2 kotak santan segera yang kecik)
  • 1 keping asam keping/ sedikit air asam jawa
  • 2 sudu makan cili giling/kering kisar


Cara-cara 

  • Ayam dilumur dengan serbuk kunyit dan garam-biar sekejab
  • Tumbuk semua bahan bertanda
  • Ayam dan serai masuk dalam kuali, letak air sedikit dan biarkan sehingga masak.
  • Setelah ayam masak, keluarkan dan letak pada pemanggang. 
  • Masukkan bahan tumbuk serta cili giling kedalam kuali yang masih ada air rebusan ayam dan serai tadi.
  • Biar didih  sebentar masukkan asam keping dan santan.
  • Perasankan, dah elok kuah pekat cantik boleh tutup api dan letak tepi.
  • Ayam dipanggang sehingga terbit minyak.
  • Curah kuah yang telah masak keatas ayam dan panggang lagi.
  • Ulangi langkah diatas sehingga dapat rupa ayam panggang ikut selera mata memandang. (pada aku nampak berminyak dan rangup sikit dan ok)
  • Akhir hidang  bersama kuah dan sedia untuk dimakan dengan nasi panas serta ulam timun.

Selamat mencuba...