Khamis, September 05, 2019

Sambutan Hari Merdeka dengan "Arissto Coffee Party"

Assalamualaikum...

Sambutan Hari Merdeka dengan "Arissto Coffee Party" ditaja oleh Mr.Y. Alkisahnya hari merdeka kami sekeluarga menziarah kakak ipar yang ada di Masjid Tanah, Melaka. Sebelum bertolak, awal-awal mereka pesan untuk bawa mesin kopi dan kapsul kopi. Katanya abang ipar dah war-warkan dekat kawan-kawan dan saudara mara pasal Mesin Kopi sewa RM1 sebulan. Apabila berita disebarkan, maka ramai lah berminat nak tahu. Benda murah kan. seringgit je sebulan.

Ramai peminat nampak Mr.Y

Siap rakam video abang kita ni.
Antara yang hadir adalah pengusaha kantin dan pembekal makanan. Bila kata seringgit sebulan, orang niaga ni terus nampak peluang perniagaan. Salah seorang yang hadir juga merupakan seorang yang tak minat minum kopi. Tapi bila rasa kopi Arissto, eh sedap pulak..dari kopi O, dia minta rasa kopi susu.





Walaupun Hana tak sihat, Mr.Y tetap meneruskan misi mendemostrasi Arissto. Tengok lah gambar hana bergantung di kaki Mr.Y. Anggaplah ini antara cabaran kecil yang perlu kami hadapi dalam mengejar impian.



K-Fine Cream Super, siapa ada pengamalan guna?

Assalamualaikum dan selamat pagi, beberapa bulan lepas kakak ipar bawa benda bernama K-Fine Cream Super yang digunakan dalam proses pembuatan roti dan kek. 
Ini adalah K-Fine Cream Super yang diambil ihsan dari Mr.Google.

Sebenarnya aku tak pernah tahu pun pasal K-fine sebelum ini. So aku start cari resepi yang menggunakan K-Fine. Agak banyak resepi yang dikongsikan. Rasanya boleh dah nak try buat donut atau pizza sebagai aktiviti tambahan dengan anak-anak. Bila fikir balik agak lama tak mendonut dengan anak-anak. 

K FINE CREAM SUPER (KFCS) 
*Bahan yang bertindak sebagai pelembut, pelembab dan menambah saiz roti serta daya tahan lama roti dan kek.
* juga sesuai utk pembuatan roti chanai, biskut & lain2
*Mempercepatkan proses elastik doh.
*Mempercepatkan proses pengembangan (proofing)
*Mengekalkan kelembapan roti
*100% halal daripada produk bumiputera Malaysia, berasaskan minyak kelapa sawit dan mendapat pengesahan halal drp JAKIM.
*Sesuai untuk semua jenis masakan yang berasaskan yis seperti roti, pau dan donat,
*Sesuai juga utk kek2 seperti kek marble @ kek pound utk lebih gebu & lembab
*Penggunaan yang minima serta jimat, hanya perlukan 20gm untuk 1 kilo tepung dan tidak perlu lagi menggunakan bread softner dan bread improver
*Boleh bertahan selama 1 tahun. Seeloknya disimpan dalam peti ais
*Gunakan tanpa was was

Next misi kita guna dalam muffin ye...agak-agak gebu gebas tak muffin nanti? Ada kawan-kawan blogger pernah guna benda ini tak?

Sabtu, Ogos 31, 2019

Usaha itu penting


Antara minat dan kegemaran Mr.Y selain menikmati kopi ada mencuba pelbagai menu kopi. Sekarang dia asyik cakap nak cuba minum kopi dengan telur mentah. Macam mana rasa aku pun tak tahu, yang aku pasti ia akan berbau hanyir telur. Agaknya kalau aku buat dan letak asen vanilla ok tak? Hilan tak baunya. Gambar atas Mr.Y post dekat FB dan siap tag nama aku. Payah sebenatnya nak dia tag nama bini dalam apa-apa post dia dekat media sosial. Bila dah tag faham-faham sendiri lah. Tengok coffee art ni macam advance sangat. Tak terjangkau oleh kemahiran aku ada buat masa ini. Maka aku banyangkan bentuk yang lebih mudah dan ringkas. Tapi hasil yang aku hidangkan...korang nilai sendiri lah.

Redho je lah ye Mr.Y...walaupun rupa jauh lari dari apa yang dibayangkan tapi rasa tetap terbaik sebab guna kapsul kopi Arissto.


Jumaat, Ogos 30, 2019

Resepi: Vanilla Muffin with Blueberry Filling

Cubaan pertama buat muffin vanila dengan blueberry filling. Rasa ok tak teruk sangat tapi blueberry itu macam bukan filling je...lebih kepada topping...Resepi kat bawah...

Bahan-Bahan

  • 3sudu besar butter
  • 3/4 cawan gula castor
  • 1biji telur
  • 1/2cawan susu cair
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • sedikit asen vanilla
  • secubit garam
  • jem blueberry



Cara-Cara
  • Pukul butter dan gula sehingga kembang, masukan telur dan susu cair biar sebati, asen vanilla & garam juga.
  • Guna teknik kaup balik masukkan tepung.
  • Masuk dalam pipping bag dan pipe kan kedalam cawan muffin
  • Kemudian pipekan jem ke tengah adunan
  • Bakar dalam airfryer pada suhu 160° C selama 10minit.
p/s: dah masak jangan terus makan sebab jem itu sangat panas, tunggu sejuk sebentar.

Sepetang di Taman Putrajaya

Alkisah weekend lepas Mr.Y ada kelas pasal kopi. Kelas Arissto dijalankan di South City Plaza, yang mana amat dekat dengan rumah kak long aku. Maka satu hari lah kami melepak disana. Memang kami dah rancang, petang nak lepak dan jalan-jalan sekitar taman putrajaya (kakak aku rancang, kami yang lain ini ikut aja). 

Mula-mula sampai dah nampak kawasan tak ramai orang. Ok sesuai nak lepas anak-anak bermain. Pemandangan pun menarik sebenarnya. Aku suka lari-lari tepi tasik macam ni. 

Uzayr yang suka kejar abi joging...sampai terjelir lidah..kalau mak suruh kejar, tak dilayan pulak.

aktiviti motor sensori. Dia pakai kasut abang Uwais. Nanti kita beli kasut uzayr ye...

Abi kata, "Uwais diri bawah kaki abi." Tapi Uwais bergantung dekat kaki abi.

bukan senang nak daoat habiskan masa bersama macam ni. Tapi kalau dapat luangkan masa macam ini memang seronok.