Ahad, Februari 09, 2020

Corono Virus vs The Flu

Assalamualaikum dan selamat tengah malam. Sekarang ramai risau pasal virus yang belum dikenalpasti yang dating dari negara China. Oleh kerana virus ini berasal dari kumpulan corona maka symptom yang ditunjukan adalah sama iaitu selsema, demam, batuk, sakit kepala dan mungkin lemah badan.

Simptom yang ditunjukkan adalah sama dengan apa yang dipaparkan dalam filem korea 2013 yang bertajuk "The Flu". Berikut adalah synopsis The Flu:

Brothers Ju Byung-woo dan Ju Byung-ki adalah penyeludup di Seoul yang mendapati bahawa pendatang tanpa izin telah mati dalam bekas penghantaran dari penyakit yang tidak diketahui. Mereka mengambil tunggal Monssai dan video telefon bimbit untuk menunjukkan bos mereka di Budang, tetapi Byung-woo menjadi sakit dan Monssai melarikan diri. Saudara-saudara pergi ke klinik di mana penularan itu disampaikan kepada orang lain yang menyebarkannya ke seluruh kota. 
Di Pusat Penangguhan di Budang, Dr. Kim In-hae ditegur kerana kehilangan data penting apabila keretanya jatuh ke bawah sebuah lombong pada hari sebelumnya. Begnya diambil dari aci oleh anggota Pasukan Kecemasan (ERT) Kang Ji-goo dan Bae Kyung-ub. Ji-goo menjawab telefonnya dan menyampaikan beg kepada anak perempuan In-hae Mi-reu.
Keadaan Byung-woo semakin teruk dan dia mula muntah darah yang hitam . Saudaranya membawa dia ke bilik kecemasan, di mana dia terisolasi dengan selesema yang tidak diketahui. Dipanggil untuk membantu, In-hae mendapati video telefon bimbit dan menegaskan bahawa syarat-syarat dalam kontena perkapalan membenarkan virus itu bermutasi . Byung-ki enggan menjawab soalan mengenai bekas itu. Byung-woo meninggal, dan Byung-ki memperlihatkan beberapa kakitangan hospital sambil bergelut untuk mendapatkan saudaranya.
Keesokan harinya, lebih banyak orang menunjukkan tanda-tanda jelas. Dengan bantuan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea (KCDC), kakitangan hospital mencari dan membakar bekas penghantaran. Walau bagaimanapun, tikus yang telah memakan mayat melarikan diri ke bandar. Kakitangan menentukan bahawa virus yang agresif adalah strain H5N1 yang bermutasi yang boleh membunuh dalam masa 36 jam, dan memanggil untuk mengkarantina kota.
Monssai menyelamatkan Mi-reu daripada dipukul oleh kereta. Dia kemudian mengelakkannya, menyedari bahawa dia menyebarkan penyakit itu. Mi-reu memanggil Ji-goo untuk membantu mencari lelaki yang sakit, tetapi mereka tidak berjaya. Khabar angin menyebarkan wabak dan orang mula panik. Ji-goo menyelamatkan seorang wanita yang jatuh dari eskalator, dan kehilangan pandangan Mi-reu.
Semasa meremehkan keperluan untuk kuarantin, pentadbir dan ahli politik dihadapkan dengan situasi bencana ketika orang runtuh di jalan, termasuk pemandu yang menyebabkan satu siri keganasan yang ganas. Hospital dan sistem komunikasi menjadi terharu, dan kuarantin dimulakan. Ahli politik dan kakitangan penyelidik berpindah ke Seoul dan menyampaikan ucapan ringkas kepada Perdana Menteri , yang membuat pengumuman awam yang memperburuk panik di Budang.
In-hae kekal di Budang dan menyertai Ji-goo untuk mencari Mi-reu. Mereka mendapati dia di sebuah pasar raya yang dijarah, dengan orang yang menunjukkan gejala ketika polis rusuhan cuba memasukkannya. Ketiga-tiga mereka berjaya keluar sebelum bidai keluli turun. In-hae membawa mereka ke Seoul, namun Ji-goo enggan meninggalkan tugasnya dan bekerja dengan Kyung-ub untuk membebaskan mereka yang terperangkap di kedai. In-hae dan Mi-reu mencapai helikopter terakhir untuk Seoul, tetapi Mi-reu menunjukkan gejala dan mereka dinafikan. 
Pada waktu malam, karantina Budang diperkuat oleh Angkatan Bersenjata Republik Korea , pasukan simpanan , Angkatan Tentera Amerika Syarikat dan KCDC. Penduduk dipindahkan ke kem di luar stadium sukan . Mereka yang memaparkan gejala akan diasingkan lagi dalam zon kuarantin yang dijangkiti (IQZ) di bawah stadium untuk menerima rawatan perubatan, walaupun In-hae tahu mereka tidak menyembuhkan. Dia meleleh Mi-reu melalui peperiksaan untuk menyembunyikan penyakitnya dan memastikan topeng Mi-reu supaya dia tidak akan menjangkiti orang lain. Pada hari kedua, Monssai ditemui di zon pengasingan. Cadangan In-hae untuk menyuntik antibodinya secara langsung ke pesakit ditahan, tetapi dia diam-diam memulakan transfusi ke Mi-reu, yang keadaannya semakin memburuk. Kemudian, keadaan Mi-reu terdedah dan dia dihantar ke IQZ.
Terdapat kemusnahan di kem kerana gangguan komunikasi, keadaan hidup yang sukar, konfrontasi dengan pengawal yang memakai gasmask, tembakan sporadis bertujuan untuk menjaga burung daripada menyebarkan penyakit itu, dan khabar angin yang menjangkiti orang terbunuh. Tekanan dari Leo Snyder dari Organisasi Kesihatan Dunia dan ahli politik memaksa Presiden untuk memecahkan janji untuk membebaskan orang yang tidak terinfeksi setelah 48 jam, dan rusuhan keluar. Apabila seorang askar yang dijangkiti ditembak secara fat oleh seorang pegawai, gerombolan menjadi marah dan ribut IQZ. Mereka melihat Ji-roo menyelamatkan Mi-reu dari tumpukan mayat yang dibakar, dan percaya yang dijangkiti terbakar hidup-hidup. 
Baca Juga:Kita semua diuji
In-hae dan kakitangan perubatan melarikan diri, tetapi Byung-ki membunuh Monssai dalam serangan bunuh diri untuk membalas kematian saudaranya. Mi-reu mula pulih, dan Ji-roo membawanya ke lebuh raya untuk bertemu In-hae. Walau bagaimanapun, Gook-hwan, seorang lelaki yang dijangkiti yang telah mencetuskan kerusuhan, membawa kumpulan bersenjata ke arah lebuh raya. Belajar bahawa Mi-reu mempunyai antibodi, Gook-hwan menembak di Ji-roo, mengakibatkan pertempuran senjata mematikan antara massa dan tentera.
Ji-goo menyembunyikan Mi-reu, yang membuat pemulihan penuh. Gook-hwan cuba untuk memberikan dirinya transfusi darahnya, tetapi ditemui dan dibunuh dalam perjuangan dengan Kyung-ub. Mi-reu melarikan diri dan didorong ke hadapan orang ramai, yang menghadapi tentera di lebuh raya. In-hae ditembak semasa cuba menghalang Mi-reu daripada menyeberangi garis penahanan. Mi-reu melindungi ibunya dan merayu supaya mereka berhenti, maka kumpulan itu melindungi Mi-reu. Presiden memerintahkan tentera untuk menahan diri, dan memaksa Snyder untuk membatalkan mogok udara. Mi-reu dihantar ke Seoul untuk membuat vaksin sementara pasukan perubatan dihantar ke Budang. (Sumber: https://en.wikipedia.org/wiki/Flu_(film))
Panjang dan jeles sangat synopsis wiki bagi. Aku masa memula nak terengkan kepada anak-anak tentang corona virus agak sukar...maka aku ajak mereka tonton filem ini, Alhamdulillah mereka sedikit faham.
Situasi di Wuhan, china beberapa minggu lepas.
Gambaran penyebaran wabak dalam cerita The Flu
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen yang baik-baik