Menu minum petang tak sampai petang...macam tu lah gayanya kalau dah cuti sekolah gak. Apa ada abis saja.....
Resepi:
~5cawan ubi dah parut/blend (kalau blend sila tapis buang air dan tunggu pati mendap untuk ambil pati)
~1kotak santan (200ml)
~3/4 cawan gula pasir (sekadar manis-manis buah, mak minta guna gula tebu hari ni-sebab itu bingka jadi coklat bukan kuning)
~secubit garam
~minyak sapi 2 sudu makan
*kalau parut sila tambah air dalam 1/4 cawan.
Bakar dengan airfryer suhu 170 dan masa 25-30minit.
Adunan ni dapat 2 loyang 6"
Kalau tak ada air fryer, boleh bakar pakai pemanggang ajaib or oven pun boleh... tak pun bakar macam orang dulu-dulu..letak api atas bawah.
#bingkaubikayu
#yamanaimy
Sedapnyer bingka ubi kayu
BalasPadam