Assalamualaikum dan salam semua...kali ini aku nak kongsi resepi kuah sizling versi yamanaimy. Idea asal nak belajar buat kuah sizling adalah bila kami sekeluarga keluar dan aku order hot plate mee sizzling. Apabila sampai je makanan aku, semua anak-anak teruja dan sibuk nak merasa. Bayangkan kalau dah lima mulut tambahan merasa seperti makan terus, yang tinggal untuk mak dia hanya cili kering dan cendawan. Lain semua anak-anak sapu. Mak pun makan makanan anak lah jawabnya..kalau order lain membazir pulak makanan mereka.
Esoknya anak-anak cakap tak puaslah makan mee semalam. Boleh order ke tak? Aku suruh mereka kira kos kalau order untuk 7 hidangan berapa kena bayar. Harga satu hidangan dalam RM10, maka untuk 7 orang kena bayar RM70 untuk sekali makan. Kemudian aku tanya kalau beli bahan dan buat sendiri berapa kos? maka cari lah resepi sebab kakak nak tengok apa bahan yang tak ada kat rumah. Kebetulan semua bahan yang nak buat mee sizzling ada kecuali cendawan dan yee mee. Oleh kerana itu, kos tak sampai RM15. Maka kami decide buat sahaja dirumah.
Bukan tak boleh nak order waktu anak-anak minta tapi aku masih nak mereka belajar bahawa
- Jika kita mampu berjimat, kenapa nak membazir.
- Perkara yang kita tak tahu, kita boleh belajar buat dan buat.
- Bukan semua perkara dalam hidup, minta saja terus dapat, adakala kena usaha lebih untuk dapatkan. Dengan cara ini mereka akan lebih menghargai.
- Ia adalah bonding time antara kami sekeluarga. Apabila kakak humaira dan hana sibuk membantu ummu kat dapur, abi akan ambil alih main dengan uwais, uzayr n ulya.
- bawang putih (cincang)
- bawang holand (potong dadu)
- halia (cincang)
- isi ayam (potong kecik-kecik)
- cili kering (buang tengah, potong dlm 2 inci dan rendam dalam air panas)
- kicap manis (banyak mana suka)
- sos tiram (dlm 1-2 sudu)
- kicap pekat (dlm 1 sudu)
- lada hitam (tumbuk, kalaua da serbuk pakai serbuk pun ok - dlm 1/2 sudu kecik)
- kiub ayam
- garam (rasa kuah dulu sbb kicap oekat n sos tiram dah masin)
- cendawan shitake*
- lada benggala*
- fish ball*
- fish cake*
- sawi jepun/atau apa2 daun hijau - bayam brazil pun sedap
- telur
- yee mee/kuew teow/nasi/mee suah/apa2 bahan karbohidrat.
- minyak untuk tumis
- tepung gandum 1-2 sudu (bancuh dalam air)
- Tumis bawang putih dgn halia sampai naik bau, masukkan lada kering, tumis sampai cili nampak mcm garing sikit, masuk bawang holang, tumis lagi sampai bawang holand layu.
- Kemudian masuk ayam, dan bahan bertanda*. masak sampai mcm sikit garing. pastu masuk kicap pekat, kicap cair, sos tiram, biar pecah minyak sikit baru masuk air dan kiub. tunggu kuah gelegak baru masuk air tepung. agak-agak saje. time ni jika kuah tak pekat sangat tak apa.
- perasakan garan gula dan lain2... biar masak atas dapur dlm 5-10 minit boleh tutup api.
- Seterusnya ambil kuali bersih lain, kalau boleh kecik je.. panaskan kuali, senduk kuah tadi dulu (isi dia biar dulu), letak yee mee, curah kuah sikit atas yee mee, pecahkan telur kat tepi, letak sawi sebelah telur, tutup kuali jab bg telur half cook. dlm 1-2 minit je. dah siap masuk mangkuk. pastu masukkan isi dalm kuah kat dlm mangkuk tadi.
Nenek perut nasi, maka kita buat nasi sizzling lah. |