Assalamualaikum dan salam semua. Ini kali kedua aku buat bingka ubi kayu. Pertama kali buat hari tu, dia jadi lembik maka aku tak letak resepi kat sini. Kali ini aku berjaya buat dalam bentuk tak lembik tapi atas dia tak cantik sangat kata Mr.Y... tak apa yang penting rupa ada...
Kredit kepada en.google untuk gambar ye...kita punya tak sempat snap dah abis.. |
BAHAN-BAHAN
5 cawan ubi parut (kisar dengan sedikit air)
3/4 cawan gula pasir
1 Kotak santan segera
1/4 cawan air
Sedikit esen warna kuning.
CARA PENYEDIAAN
Satukan semua bahan dan masukkan ke dalam loyang 6" (dapat 2 loyang)
Bakar dalam air fryer pada suhu 140C selama 20 minit pertama, naikkan suhu kepada 160C dan tambah masa lagi 10minit.
Siap dan boleh dimakan begitu sahaja.
Tentu sedap bingka ubi buat minum petang dengan kopi
BalasPadamkuning elok
BalasPadamSedap ni, rasanya macam lama tak jumpa kuih bingka..huhu
BalasPadamPakai air fryer je eh? rajin nanti boleh buat la
Boleh buat...
PadamKuih tradisional yg tetap jadi kegemaran ramai...
BalasPadamSedapnya.. nak buat pun macam simple je bahannya.. Boleh guna AF lagi.. tq share..
BalasPadam