Ahad, Mac 06, 2016

Adab ber'whatsapp'

Zaman sekarang siapa yang tak tahu tentang whatsapp kan. Semua orang tahu tak pun sekurang-kurang pernah dengar. Whatsapp pulak boleh create group apa lagi syiok lah nak bersembang. Tapi ingat setiap hal dan perkara ada baik buruknya. Dalam group whatsapp perlu ada adab sebagaimana kita menkaga adab ketika bergaul.

Beberapa hari lepas ada wat blog walking dan jumpa posting perkara adab berwhatsapp ni dalam blog farhana-mohamad. Berikut adalah beberapa adab yang disenaraikan oleh beliau.

1) jangan sesuka hati add friends kita dalam mana2 group. ok, yang ni aku cukup pantang. aku kurang gemar bila ada yang sesuka hati je masukkan dlm mana2 group. kalau boleh mintak la kebenaran empunya badan, tanya pendapat dia dulu. bila dia setuju, baru add dia.

2) jangan suka post benda2 mengarut atau gambar2 yang tak senonoh. annoying sangat rasanya. tambah memalukan bila post2 mengarut atau gambar yang tak senonoh tu dipost oleh perempuan. girls, please please please dont do this. buruk nau2 aku rasa.

3) kalau ada ahli group yang minta pandangan atau memulakan discussion, cuba respons. cuba bagi pandangan kita. kalau takde idea, bagitau la sikit yang kita pun taktau. kalau ahli ada 30 orang, takkan la sorang pun takleh nak respons dalam discussion tu kan.

4) masa. cuba elakkan posting atau bersembang selepas jam 10 malam. sesetengah orang terutama yang dah berkeluarga cukup tak suka bila waktu malam diaorang diganggu. even, kalau nak call or mesej siapa2 pun kita perlu tahu batas2 masa yang kita dapat contact.

5) perlu ada batas pergaulan. tak comel rasanya bila lelaki dan perempuan terlampau galak bersembang. bertambah tak comel bila perempuan atau lelaki itu sudah berumahtangga. tak salah nak berkawan, tapi ada batasnya. nak bergurau senda, pun ada batasnya. sama2 kita jaga ikhtilat.

Yang bawah pulak adalah penambahan dari aku sendiri.
1)Jangan terlalu syiok post hal2 peribadi. Tak semua orang suka, ada yang mungkin tak suka tapi dia tak ckp apa. Kesudahan menjadi umpatan ahli group yang lain.
2) setiap ahli group perlu jelas fungsi dan kegunaan setiap group.hal ini perlu dijelaskan oleh admin.
3) jika kita perlu menyatakan sesuatu hal kepda individu dalam group tersebut tak perlu post group. Whatsapp individu tersebut terus...

Sekian... semoga kita terus menjaga adab2 berwhatsapp.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen yang baik-baik

Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email