Bahan-Bahan
- Setengah ekor ayam (potong 2)
- 1batang Serai (ketuk)
- 2ulas bawang merah*
- 1ulas bawang putih*
- 1/2 " kunyit hidup*
- 1/2 " halia *
- sedikit Lengkuas
- serbuk kunyit
- sedikit garam
- santan (guna 1/2 kotak santan segera yang kecik)
- 1 keping asam keping/ sedikit air asam jawa
- 2 sudu makan cili giling/kering kisar
Cara-cara
- Ayam dilumur dengan serbuk kunyit dan garam-biar sekejab
- Tumbuk semua bahan bertanda
- Ayam dan serai masuk dalam kuali, letak air sedikit dan biarkan sehingga masak.
- Setelah ayam masak, keluarkan dan letak pada pemanggang.
- Masukkan bahan tumbuk serta cili giling kedalam kuali yang masih ada air rebusan ayam dan serai tadi.
- Biar didih sebentar masukkan asam keping dan santan.
- Perasankan, dah elok kuah pekat cantik boleh tutup api dan letak tepi.
- Ayam dipanggang sehingga terbit minyak.
- Curah kuah yang telah masak keatas ayam dan panggang lagi.
- Ulangi langkah diatas sehingga dapat rupa ayam panggang ikut selera mata memandang. (pada aku nampak berminyak dan rangup sikit dan ok)
- Akhir hidang bersama kuah dan sedia untuk dimakan dengan nasi panas serta ulam timun.
Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sila komen yang baik-baik