Follow Media Sosial

 Add Me  Follow Me  Follow Me  Follow Me

Lazada

Lazada Malaysia

Jumaat, Mei 10, 2019

Good Things Take Time - Benda baik perlu masa.

Assalamualaikum, orang kata nak dapat yang terbaik kena cuba banyak kali. Ramai ibu bapa risau nak bagi anak main warna air kerana takut rumah bersepah dan comot, nak menyental pakaian dan lantai yang kena warna bukan main payahkan. Tapi sebenarnya ada pelbagai cara kita anak biasa dengan permainan warna.

Anak-anak suka kalau gambar yang mereka lukis ummu ambik dan tunjuk dekat abi.

Antara tips yang boleh saya share:
  • Pilih water colour yang base air bukan minyak atau lain-lain
  • Pakaiankan apron plastik yang boleh basuh atau pakai buang dekat anak terutama yang umur setahun.
  • Guna material kertas tebal atau kad...nak senang kotak yang beli barang...
  • Buat aktiviti ini diluar kalau cuaca mengizinkan...
Uwais ketika usia 1 tahun setengah. masa ni ummu tak perlu pakaian apron plastik dah dekat dia sebeb dia dah tahu fungsi berus dan warna. Selalu ummu guna barang kitar semula sahaja untuk mereka conteng. Jimat kertas. Ini merupa salah satu terapi yang aku buat dekat uwais, mengurangkan tantarum.
adakala hasil kerja anak yang diolah kembali menggunakan apps boleh menjadi sesuatu yang menarik.

Masa awal-awal pindah, aku beri uwais main warna dekat meja makan...mak mertua dah risau rumah dia comot dengan warna budak ni...tapi selepas tengok cara uwais main dan persekitaran langsung tak comot, maka nenek tak kisah lah.

Apa saja kita nak anak kita mahir, jangan terus harap mereka mahir, Kemahiran memerlukan masa. Kemahiran boleh menjadi bakat tetapi bakat tanpa latihan akan hilang...

3 ulasan:

  1. cute!! 1st time datang sini, done follow blog.. jemput singgah ke blog saya juga... terima kasih

    BalasPadam

Sila komen yang baik-baik