zazzle wedding

Wedding

Jumaat, Disember 01, 2017

25/11 ~ Happy Birthday Mr.Y & Hana

Setiap tahun tanggal 25/11 maka akan ada sambutan 'double birthday' bagi family yamanaimy. 25/11 adalah tarikh lahir Mr.Y dan puteri kedua kami. Pada awalnya scan baby hana dalam perut menunjukkan tarikh due adalah 26/11, sama dengan tarikh lahir Cucah...tapi scan kali kedua menunjukkan 25/11, sama dengan Mr.Y pulak. Maka masa tue, tak kisah pun dia lahir tarikh mana-mana... tambahan pengalaman kakak humaira yang overdue...

Tahun ini kami buat kelainan sedikit dengan mengadakan sambutan di rumah pengasuh. Sekali lagi tempah kek bajet sibu...Masa nak tempah siap buat permintaan nak gambar bapak dengan anak lagi. Penjual kata ok..boleh buat...warna dan corak serah sepenuhnya dekat dia. kita bgtahu je nak perisa apa.



Sedikit kisah sebelum sambutan....

Beberapa hari sebelum sambutan, aku cakap dengan pengasuh (ktorg panggil mak) nak buat hari jadi hana dekat rumah. Alhamdulillah mak kata ok. Mintak dia buat mee goreng dan ayam bakar skali. Balik rumah malam tue kakak sibuk tanya betul ke nak sambut birthday hana dekat rumah mak nanti..kami cakap betul lah...

Esoknya sambil lepak tengok tv kakak humaira dan hana kata, nanti boleh beli topeng, topi, belon dan tiup-tiup. Oleh kerana aku dalam kategori mak kedekut dan isteri berkira, aku cakap terus dekat mereka, "tak payah nak beli benda-benda tue....MEMBAZIR!!! nanti main skejab trs rosak". Maka dengan muka hampa dia sedih dan jawab, "ktorg pakai duit dalam tabung lah nanti." aku pun tanya "apa jadi topi dan segala brg yang dia dapat waktu sambut birthday seorang kenalan tue?" Mereka jawab, "dah koyak." Aku tanya lagi, "rugi tak simpan duit tapi beli brg main sekejab dah rosak." Kebetulan mereka nak beg sekolah baru (humaira punya lama dh rosak dan hana belum pernah beli lagi sebab next year baru masuk sekolah), aku pun cdgkan dkat dia..apa kata duit dalam tabung itu guna untuk beli beg sekolah. Terus berubah dan muka teruja sebab mmg kami ada survey harga barang keperluan sekolah kakak beberapa minggu lepas. Mula lah dia bercerita nak beg frozen, stationary princess dan segala macam yang memuaskan mata dia. Aku pun kata...boleh beli semua tue kalau duit dalam tabung cukup...hehehee..

p/s: sebenarnya ktorg tak guna pun duit tabung dorg, bila cukup banyak duit tabung dimasuk ke akaun bank...cuma ktorg nak ajar mereka hargai apa yang ada dengan berjimat dan bebelanja dengan cara berhemah...

Kebetulan hari lahir Mr.Y dan Hana , aku ada jamuan akhir tahun KAFA, banyak pulak hiasan belon dorg sediakan...apa lagi ambik lah beberapa ikat bagi budak-badak main. Masa nak ambik terfikir dah, nanti dorg kata Ummu tipu sebab malam cakap tak nak beli, tetiba ada. tapi ambil jugak..hehehe...lepas abis jamuan kita pergi cari pinggan dan cawan kertas, lalu dekat party set dekat DIY. Lama kami laki bini duduk depan tue, rasa hati nak beli tapi ingat apa kata kat anak-anak jadi berbelah bagi...sudahnya balik tanpa beli pun party set tue...sebab kita tak nak anak-anak cakap, mak ayah tipu, mak ayah cakap tak serupa bikin.

Malam lepas sambut kakak tanya mana dapat belon, maka bgtahu dapat masa jamuan dengan kawan-kawan..dia boleh terima.

Alhamdulillah, segala berjalan lancar. Kek pun dapat cantik, mak masak mee goreng sedap (anak-anak berlalak makan), abg in in dan hazeq bakar ayam pun sedap.


"Kualiti masa bersama jauh lebih penting dari kuantiti masa bersama."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen yang baik-baik

Teman Blogger