Khamis, Ogos 31, 2017

Tempat Makan Sibu: Roti Canai Hospital (Roti Canai Pak Ajak)

Tempat makan Sibu kali ini kita ulas pasal kedai roti canai yang terletak di kantin hospital sibu. Selalu kami akan keluar awal kalau nak makan roti canai pak cik ni. Sebab apa, sebab jam 9pagi selalunya dah habis roti canainya. Pak cik ini dikenali dengan nama PAK AJAK, tetapi anak-anak selalu panggil pak ajak dengan panggilan atuk. Atuk ada cucu sebaya dengan hana.





Berminat nak rasa boleh datang setiap hari selagi kantin hospital buka...

Rabu, Ogos 30, 2017

Isteri ikut suami atau suami ikut isteri.

Assalamualaikum....

Haa... topik kali ini macam agak besar sikit. Mungkin agak sensitif. Sebenarnya idea ini terlintas apabila dapat Whatsapp dari Mr.Y tentang seorang rider ini. Sekarang Mr.Y buat part time sebagai Grab Driver. Maka akan berjumpa dengan pelbagai orang dan ragam. Aaakala dia akan kongsi jika hal tersebut dapat memberi pengajaran dan iktibar kepada diri ini.



Kalau baca screen shot diatas dapat faham tak apa masalah sebenarnya. Hasil pemahaman yang cetek ini dapat disimpulkan bahawa si isteri menggunakan kuasa merajuk untuk memaksa suami menurut kehendak diri. Si suami berada dalam keada tertekan dan di persimpangan antara memenuhi kehendak si isteri dan menjaga keselamatan kewangan keluarga. Akhirnya kerana sayang isteri, si suami memilih untuk mengadai kewangan demi memenuhi kehendak si isteri. Ini namanya SUAMI |IKUT ISTERI sedangkan dalam islam ISTERI KENA IKUT SUAMI selagi tidak berlanggar dengan syariat ISLAM.

Tetiba Mr.Y tanya pendapat aku...

Pada pendapat aku lah...

"Jika si isteri tidak bekerja, maka perlu dia ikut suami andai suami suruh ikut.Andai kata si isteri memiliki orang tua yang uzur atau apa-apa komitmen lain, dia tetap kena ikut arahan suami. Maka disini perlu kerjasama dan pemahaman antara suami isteri. Si suami ingin isteri mengikut bukan sekadar untuk memudahkan urusan dia sahaja tetapi untuk sama-sama membesarkan anak-anak, jimatkan perbelanjaan dan yang paling penting menyokong satu sama lain. Bab kata Mr.Y tak ada saving dan tak ada tabung kecemasan."

Kenapa penting untuk ada tabung kecemasan? Ingat tabung kecemasan adalah berbeza dengan simpanan yang dibuat setiap bulan. Simpanan setiap bulan adalah untuk hari tua kita, manakala tabung kecemasan adalah untuk kegunaan saat kecemasan seperti ada ahli keluarga yang sakit, meninggal atau hilang pekerjaan. Tabung kecemasan memerlukan sekurang-kurang  enam bulan gaji.

Itu sahaja perkongsian kali ini.




Ahad, Ogos 27, 2017

Dia Lelaki Itu...

Hasil utama balik kampung sewaktu Hari raya yang lepas adalah sesi berborak dengan lelaki di atas. Balik ke Sibu, Mr.Y kata "awak catat perjalanan hidup ayah agar menjadi panduan dan pengajaran buat kita semua. Perjalanan hidup ayah menggambarkan kisah hidup insan berjaya, seorang yang tidak memiliki apa-apa sijil kelulusan akedemik tetapi berjaya membentuk perniagaan yang bertahan sehingga kini iaitu hampir 40 tahun bersama anak didik yang berjaya membentuk perniagaan sendiri." Aku membalas "Insyalllah."

Sebenarnya kalau nak tulis kisah hidup lelaki ini amat panjang dan penuh berliku. Dari zaman sekolah rendah dia menceritkan kisah hidup dahulu secara tidak langsung mengajar anak-anak menghargai setiap titis peluh yang menitis. Dulu aku rasa dia seorang yang kedekut dan berkira, tapi kini aku faham kenapa dia buat semua kira-kira dan catat semua perbelanjaan kerana dalam perniagaan kita perlu tahu aliran wang kemana. Bukan hanya dalam perniagaan dibuat malahan dalam kehidupan berkeluarga, ia penting untuk elak keluarga megalami masalah kewangan runcing pada masa hadapan. Setiap kali aku bagi tahu Mr.Y atau aku pergi kursus kewangan atau perniagaan, maka dia akan cakap "MOLEK..MOLEK...jangan behenti cari ILMU."

Rasa-rasa kalau nak tulis pasal MOHD YUSOF TUKANG JAHIT perlu emosi dan minda yang tajam.... Insyallah...

Merdeka Contest, Mereka Giveaway dan macam macam merdeka....

Assalamualaikum  dan apa kabar semua.... kali ini buka blog nampak banyak sangat org post pasal merdeka. Iya lah kita nak merdeka yang ke-60 kan...Tapi merdeka kali ini sis malas nak join mana-mana contest. Sibuk sangat kot atau badan cepat penat sangat.

Apa pun alhamdulillah nampaknya hampir kembali kepada normal apabila dapat mengadap laptop melebihi satu jam. hehehhe..... biasalah alahan mengandunkan.

Hari ini kami rancangh nak sertai Mr.Y dalam program takaful ikhlas bersama masyarakat sempena sambutan kemerdekaan ke-60.

Macam biasa banner ini  diminta oleh Mr.Y dan team Takaful Ikhlas... Maka hanya design sahaja dibuat, cetakkan dihantar ke kedai...hehehhe..


Selain Banner, flyers juga saya buat....

Rabu, Ogos 23, 2017

Penyakit STML (Short Term Memory Lost)

Assalamualaikum dan salam awal pagi. Hari ini terbaca satu status yang dimuat naik oleh seorang rakan FB (Marlia Ramli). Status berkaitan penyakit STML. Puas ku fikir apalah jenis penyakit ini. Apa kaitan penyakit ini dengan niat nak membantu keluarga dan ibubapa.

Setelah pembacaan dilakukan dengan teliti, maka dapat lah makna di sebalik STML. STML adalah Short Term Memory Lost.

Antara point yang dapat share kat sini:
  1. Penting untuk suami menjadi perancang keewangan keluarga yang bijak. Ada suami jadi perancang kewangan keluarga tetapi tidak bijak kerana tidak ada ilmu keewangan. Maka belajarlah ilmu kewangan untuk membentuk perancangan kewangan yang baik.
  2. Jika suami telah merancang kewanga sebaiknya tetapi isteri dan anak-anak tidak mahu ikut. Maka penting untuk suami menggunakan kuasa veto. Perancangan yang terbaik pun tidak akan berguna jika tidak mendapat kerjasama ahli keluarga.
Semoga bermanfaat.

Isnin, Ogos 07, 2017

Minum air gula....

Assalamualaikum.... lama betul tak bersiaran. Kali ini kita bersiaran dari klinik kesihatan. Pagi-pagi lagi kita dah sampai. semangat nak minum air gula. Alhamdulillah selesai minum. tunggu ambik darah lagi sekali.

Ramai bakal-bakal ibu yang merasa gerun malahan takut jika disuruh minum air gula. Ibarat meminum air gula sesuatu yang menggerunkan. Aku pertama kali minum air gula masa mengandungkan hana. Kesnya berat naik mendadak selepas seminggu duduk rumah mertua. perasaan takut dan gerun, yelah dengar orang cakap macam-macam.. tiba hari kejadian, ok je minum air gula. tapi dia punya melekat sampai perit tekak o...

Hari ini kali ke-3 aku minum air gula. melekat rasa gula masih terasa di tekak.


Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email