Ahad, Mei 21, 2017

Idea, bakat & masa.

Idea...
Adakala ia datang saat tidak sepatutnya. Adakala ia tidak muncul-muncul. Adakala customer menyatakan mereka mahu yang begini-begini. Ok, mereka menyatakan keinginan. Kami memerlukan idea yang sepadan untuk menrealisasikan keinginan mereka. Untuk mendapat idea bukan sekadar akal kena cergas tetapi juga memerlukan pembacaan dan pemerhatian. Adakala tengah berborak idea boleh datang. Apa yang perlu dilakukan jika idea datang tiba-tiba buat sedikit lakaran pada note book atau paling tidak dalam handphone. Idea adalah suatu kreativiti.

Bakat
Bakat adalah anugerah sang pencipta kepada kita, Tak semua orang memiliki bakat yang sama. Ada yang diberi kelebihan dengan bakat yang pelbagai tetapi ada juga yang hanya memiliki satu bakat. Apa pun bakat adalah kemahiran yang boleh di asah. Anda tidak tahu mengarang tetapi jika anda sering membaca dan cuba mengarang tidak mustahil anda akan menjadi penulis atau novelis terkenal. Bakat adalah suatu kemahiran yang memerlukan kerajinan kerana ia bisa tumpul dan bisa tajam.

Masa
Ini adalah cabaran paling besar buat sesiapa sahaja. Tak kira apa title anda ada. Masa sepatut diurus dengan bijaksana. Bukan sekadar untuk menyiapkan tempahan tetapi juga masa untuk memahami konsep serta pengurusan keluarga.

 Kenapa Harga Design sahaja dah mahal... belum masuk harga produk?
Apabila ada yang bertanya seperti ini, anda perlu kira 3 hal di atas. Itu belum termasuk dengan kos wang dikeluarkan untuk mempelajari sesuatu design.

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham



Klik Banner untuk Join

Rabu, Mei 10, 2017

Whatsapp group profile picture

Mukah 2017

Assalamualaikum dan selamat petang. Kali ini nak share tentang aktiviti kami ke Mukah 2 minggu lepas. Lambat benor update kan..hahahaha....

Sebenarnya ada dua tujuan utama kami ke Mukah, pertama Mr.Y join booth takaful Ikhlas. yang kedua pulak, nak hantar canvas khat kepada customer.

Sehari sebelum bergerak Mr.Y hantar kereta ke bengkel untuk memastikan semua selamat dalam perjalanan. Seawal jam 6 pagi kami bersiap, tetiba Mr.Y kata dia nak ke bengkel balik sebab air refrigerator kering. Al-kisah orang bengkel lupa nak masukkan air. Mujur juga Mr.Y check balik keadaan kereta sebelum bergerak. Maka perjalan ditunda kepada jam 9pagi. Nak keluar rumah kami pakat baca doa ramai-ramai dalam kereta.

Sampai stesen minyak di pertengahan jalan, tayar kereta koyak pasal terlanggar divider.

Tetiba ada seorang adik datang tanya apa masalah.

Adik ini yang tolong tukar tayar. Cepat dia buat, bila tanya ada pengalaman ke, dia jawab pernah kerja bengkel kereta. 
 Sampai hotel kakak demam pulak. huhuhuhu.... maka tak berkaul mana lah kami.

Perjalanan kali ini banyak memberi pengajaran dan panduan kepada kami.

*apabila kita meletakkan keyakinan kepada Allah dengan sepenuh hati, Allah akan sampaikan bantuan.

*Sebelum bertawakal pastikan kita sediakan semua dalam keadaan terbaik.

*Bersangka baik dengan kejadian yang menimpa kerana ganjaran pasti akan ada. Kami mulakan hari dengan pelbagai dugaan tetapi tak lama selepas Mr.Y pergi ke booth Takaful Ikhlas di tapak Kaul, kami dapat massage dr Facebook Massanger dari customer menyatakan bahawa dia telah menerima produk yang ditempah dan hasil amat memuaskan hati dia. Penghantaran barang kepada customer di mukah juga amat mudah dan senang kerana customer yang datang hotel untuk pick up.

Jom layan gambar lain-lain...
Sampai dah masuk tengah hari kita makan dulu. Kakak macam biasa nak duduk sebelah ummu sahaja.

ini manja abi...

Breakfast pun di kedai sama..

Jumaat, Mei 05, 2017

Asam pedas melaka

Menu lunch yang buat makan nasi bertambah-tambah...

Asam Pedas Melaka yang terbaik, chef dtg khas dr Melaka.

tadi chef cerita dia belajar buat asam pedas, sambal goreng dari mak mertua. sebab chef asal kedah tapi kawen dgn org melaka, maka kena pandai masak asam pedas & sambal. Nampaknya lepas ni kena menuntut ilmu dengan mak lebih lagi.

Apa pun terubat rindu nak makan asam pedas mak. setiap kali balik Kl mak mesti akan buat asam pedas untuk menantu dia ni. walaupun dah cakap tak perlu buat sbb dah ada lauk. tapi dia tetap buat dengan alasan 'tak apalah, ko suka makan asam pedaskan.'

Pandai mak jaga perut menantu... menantu yg jauh ni tak tahu lah pandai tak jaga hati mak. semoga tak pernah dan tak akan buat hati mak tersentuh dengan kesedihan, apatah lagi terluka. Amin

#gembirabilaperutkenyang
#ibubapa
#thankyou
#asampedasmelaka

Teman Blogger