Jumaat, Mac 24, 2017

Tempat Makan Sibu: The Leziz Sandwich~COD

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini tak ada cerita panjang.. nak terus buat review pasal sandwich yang besar dan padat.

Review The Leziz Sandwich

Saiz sandwich besar (lebih kurang saiz kek gulung biasa jual kat kedai tue). Mula-mula buka ters rasa teruja nak makan sebab nampak sos dia meleleh kat tepi-tepi dengan isi yang banyak. Maka potong dulu, bila potong rasa kepadatan isi. maka ini betul isi banyak bukan nampak je banyak. Bila sentuh roti dia, mak ai...lembut walaupun dah petang. Masuk mulut, masyaallah nikmat terasa. Percaya atau tidak, makan sandwich ini dah tak perlu dinner lain. Mr.Y beli 2 bungkus, kami kongsi makan 5orang.  Sos dia pula rasa sedikit pedas. Kesimpulan, The Leziz Sandwich boleh ganti subway.

Khamis, Mac 23, 2017

Tukarkan lukisan anak anda kepada suatu yang menarik.

Assalamualaikum.
Yang sebelah kanan adalah lukisan kakak humaira sewaktu ummu sedang mengajar. manakala yang sebelah kiri adalah hasil editing lukisan kakak. suka sangat dia ummu edit gambar dia lukis.
Salah satu cara saya hargai lukisan anak-anak adalah dengan menghantar gambar lukisan mereka kepada abi mereka. they love it.

Selasa, Mac 21, 2017

Tempat Makan Sibu: Ayam golek Faiq Cafe

Assalamualaikum dan apa kabar pembaca semua. Bersiaran lagi kita dengan topik yang menarik iaitu tempat makan sibu. Kali ini kita review pasal ayam golek yang dijual sebelah kedai makan Faiq Cafe, Desa Satria. Review makanan faiq cafe kita buat pada siaran seterusnya kerana masih belum mencuba apa-apa menu yang ada di Faiq Cafe kecuali roti.

Al-kisah nak dijadikan cerita, tadi petang Uwais mengamuk nak jalan. Mesti tertanya-tanya macam mana tahu bayi 1tahun 6bulan nak jalan. Bukan pandai cakap pun. Senang sahaja sebenarnya cara nak tahu, antaranya adalah
  1. apabila uwais ambik tudung suruh ummu pakai.
  2. uwais menarik beg yang selalu bawak keluar.
  3. Uwais senyap apabila diberi kunci kereta.
  4. Akhir sekali apabila dia diam masuk kereta dan tak mahu masuk rumah.
Maka kita ajak lah anak-anak pusing taman. Sampai depan Faiq Cafe nampak jiran ada jual ayam golek. Tanpa fikir panjang behenti beli. Tauke tanya nak ayam sekor ke nak sayap. Aku pilih untuk beli sayap.  Sementara nak tunggu ayam siap, kita beli roti kasi anak-anak makan, sambil itu dapatlah kita borak-borak sekejab dengan jiran merangkap penjual ayam golek. Lama dah tak borak. Kak dayang dan abang dihi adalah antara jiran paling awal kami kenal masa mula-mula duduk di desa satria.

Sampai rumah terus makan nasi bersama sayap golek, dimeriahkan dengan kari kentang dan kacang panjang.

Bersungguh-sungguh Uwais makan ayam.
 Review Sayap/Ayam Golek

Rasa sedikit manis  dan sesuai untuk kanak-kanak. Sedap dimakan ketika panas. Sos seperti sos ayam golek beli dekat pasar malam di semenanjung (tak pasti sos ayam golek dekat sibu). Kira makan sayap cicah sos tadi mengimbau kenangan makan ayam golek ayah beli dekat pasar malam. Rasa sos, manis dan tak pedas. Sesuai sangat untuk makan dengan anak-anak. Nak pedas kamu tambah sendiri cili padi.





Ahad, Mac 19, 2017

Bawak kereta berlawan arus

Beberapa hari ini kecoh pasal pemandu wanita bawak kereta lawan arus yang menyebab kemalangan seterusnya kematian. Semoga isteri mangsa tabah menghadapi ujian. Tak dapat nak banyangkan macam mana keadaan isteri mangsa yang tengah mengandung anak pertama.

Tak nak komen lebih pasal mangsa dan pemangsa. Mangsa nak atau tidak perlu menerima kenyataan. Manakala pemangsa diambil tindakan oleh pihak berkuasa.

Kepada pemandu-pemandu serta pengguna jalan raya, patuhilah undang-undang jalan raya.

Tempat Makan Sibu~ COD Nasi Briani

Tempat makan sibu kali ini adalah dekat rumah sendiri sebab menggunakan khidmat COD atau cash on delivery. Ini adalah kali pertama guna service ini sendiri, selalu nak apa-apa cakap dekat Mr.Y. Pandai-pandai lah Mr.Y nak dapatkan sama ada pergi tempat itu atau pesan online.

Al-kisah kali ini Mr.Y tak ada dekat rumah untuk beberapa hari, maka kena lah buat semua sendiri. Lagi mencabar Uwais tetiba demam. Konon pagi tadi nak lah beli barang dapur sedikit dekat kedai sambil cari sarapan, tetapi hujan melanda sibu semenjak awal subuh. Maka buat lempeng gandum bagi budak-budak makan. Seksa betul buat kerja dapur sambil dukung si uwais yang tak nak duduk. Selalu bagi dia makan atau suruh main dengan kakak dapat lah masak dengan agak tenang. Oleh kerana tak sihat maka nak berkepit sahaja. Melihat situasi Uwais yang tak nak bagi ummu buat kerja lain maka kita godek-godek lah FB Sibu food delivery & self pick nak cari ada tak orang buat khidmat hantar makanan tengah hari. Maka terjumpa post nasi briani ini dan terus komen order 2 bungkus nasi briani. Lebih kurang jam 11.30pagi makanan sampai. Cun, sedang elok waktu untuk makan tengahhari.

Bawak masuk rumah, bukan main seronok kakak humaira dan kakak hana sebab tetiba ada makanan. Sebelum itu kakak humaira mengomel "apa nak makan nanti, macam mana ummu nak masak ni? kakak tak suka lah adik sakit demam, kakak tak suka lah abi tak ada." Aku pun cakap lah "insyallah apa yang ada kita makan, ummu dah pesan makanan, sabar lah nanti sampai lah tue, kakak kan sabar. Kakak doalah dekat Allah agar semua sihat. Abi bukan saja-saja nak balik kg, abi nak jadi anak soleh sebab itu abi balik jupe nenek."

Tapi apakan daya, uwais yang baru tidur tak sampai 15minit bangun dan menangis. Rasa badan panas, cek suhu naik 38.7. Maka lagi sekali terpaksa mintak kakak-kakak bersabar sebab nak bagi ubat dekat adik. Lepas bagi ubat lap badan uwais kasi suhu turun, tengah lap uwais, hana berak nak mintak cebok. maka kita cebok sambil dukung. Pertama kali rasa cebok anak sambil dukung anak. Kesimpulan dalam pukul 2 baru kakak-kakak makan, uwais join kacau tak makan.

Dialog waktu makan;

Humaira: sedapnya nasi yang ummu order, terima kasih ummu.
Hana: (Ajuk balik apa kakak cakap.) Untuk abi ada tak?
(mereka sentiasa ingat abi setiap kali makan atau pergi mana-mana)
Ummu: Abi dah makan. kakak hana dan kakak humaira suka ke?
Humaira: Kakak suka, nanti ummu order lagi.
Hana: Mee ummu order lagi sedap. Mee abi order lagi tak sedap.
Ummu (konfius, bila pulak pesan mee nya): Mee apa hana. ini nasi.
Hana: Ini mee, hana nampak macam mee je panjang.
Humaira: Kenapa nasi ini panjang-panjang?
Ummu: Ini dia pakai beras panjang.
Hana: Panjang macam mee kan ummu.
Ummu: Tak mee tue panjang sangat. Ini panjang sikit dari beras dekat dapur kita.
Humaira: Nanti abi balik kita suruh abi beli ayam dengan beras panjang. pastu ummu buatlah nasi macam ni. Boleh tak ummu?
Ummu: Insyallah. Ummu solat jab, kakak tengok adik-adik ye.
(sebelum lebih banyak benda yang ditanya.)

Review nasi briani COD sibu

Nasi briani dengan ayam lembut. Kuah tak pedas sangat untuk yang tahan pedas tapi agak pedas bagi yang tak tahan. Rasa rempah nasi briani tidak terlalu kuat, just nice. Acar cukup rasa.

Berminat nak order, contact  Dayang Qhairunnisa.

Itu sahaja cerita kita kali ini. Doakan Uwais cepat sembuh. Amin.

Jumaat, Mac 17, 2017

SPM~Sijil Pelajaran Malaysia



Semalam heboh dekat Facebook orang bercerita pasal SPM. Rupanya result SPM 2016 telah keluar.

TAHNIAH!!!
Kepada yang berjaya.

JANGAN BERSEDIH!
Kepada yang kurang berjaya. 

Hakikatnya kejayaan dalam keputusan SPM bukanlah suatu jaminan masa depan cerah, cemerlang dan gemilang seseorang. Masih banyak dugaan dan ujian yang perlu dilalui oleh seorang anak muda.

Selepas SPM akan ada ujian pemilihan dan pergolakkan minda, naluri dan orang keliling. Tempat mana nak sambung belajar? Nak belajar lagi atau nak terus kerja? Nak pilih bidang yang anda minat dan idamkan atau ikut kemahuan ibubapa?

Nampakkan, belum masuk belajar. Nak pilih pun dah sukar. Macam mana dah belajar nanti? Atau macam mana kalau dah kerja nanti?

Redhalah walau apa keputusan SPM anda.

Rabu, Mac 15, 2017

Tempat Makan Sibu : Sambal Lado


Nasi kerabu adalah salah satu makanan kegemaran saya. Zaman kecik-kecik kalau nak makan nasi kerabu, kami adik beradik akan disuruh mencari daun untuk buat nasi kerabu. Antara daun untuk buat nasi kerabu resepi keluarga saya adalah daun kadok, daun keeta (ini daun utama), daun kunyit (cukup untuk ambik bau), kacang panjang (selalu tak letak) dan daun kesum (sekadar ambik bau). Daun-daun dicuci bersih dan setrusnya dipotong halus-halus. Setelah potong halus maka diperah asam limau, digaul dengan serunding ikan kelapa (orang terengganu panggil sambal ikan~insyalah next time saya share resepi campak-campak sambal ikan terengganu) seterusnya dicurah sedikit budu. Maka siap lah kerabu kami makan denga kuah ikan aya singgang dan sambal belacan. Memang akan bertambah 3 ke 4 kali. Ini lah resepi awet muda kami. Eh..eh jadi entry resepi nasi kerabu pulak.hehehe...

Kerinduan kepada nasi kerabu yang enak memang tak dapat nak diceritakan. Satu kelebihan pada Mr.Y, walaupun isteri dia tak cakap teringin nak makan nasi kerabu dia tahu isteri dia terasa nak makan. Sabtu lepas Mr.Y ada urusan takaful di kawasan pasar, maka dia ambil peluang untuk mencari nasi kerabu, malang bukan rezeki nasi kerabu di pasar habis. 

Semalam kami rancang untuk membeli barang dapur, sampai dekat star mega mall baru perasan dompet tertinggal. Patah balik untuk ambik dompet, malas nak ke star mega mall balik, kami buat keputusan untuk beli barang dekat easy shop sahaja. Tetiba Mr.Y park kereta depan kedai Sambal Lado. Eh..eh...masuk kedai pulak. Alamak tak sengaja pulak pesan makanan. Tuan kedai kata baru nak buka kedai, kami kata tak apa kami pesan dulu, dah siap beli barang kami datang makan. Kami pesan Nasi Kerabu dan meatball. 
Review nasi kerabu dulu ok. 
Nasi kerabu banyak!!! Lauk penuh, ada ayam, ikan, salok, daging, keropok keping dan yang utama ulaman serta budu. Salok lada saya boleh bagi 10 bintang sebab cukup lemak, pedas dan masin. Beberapa kali rasa salok lada sekitar sibu, tidak memenuhi selera. Kesimpulan nasi kerabu berbaloi dengan harga.

Review Meat ball
Menu pertama sampai, kentang goreng disukai anak-anak. Ok meat ball cukup rasa daging dan lada hitam. kakak humaira makan kentang dan sos lada hitam nya, sedap katanya tetapi tak makan meatball sebab pedas katanya. (hakikat kakak humaira memang kurang tahan pedas berbanding kakak hana). 

Masuk kereta nak balik kakak humaira kata abi bagi hadiah, ummu tanya hadiah apa abi bagi? kakak jawab hadiah makan sedap.

tengok rupa kakak hana dan kakak humaira tengok makanan.


Alamat:
No 14,sublot 2280 block 11,seduan land district jln permai, Sibu 96000
Waktu Operasi:
6:00PM - 12:00AM

Isnin, Mac 13, 2017

10 ciri menunjukkan anda kreatif apabila....

1.anda menyelesaikan masalah berbeza dengan cara biasa.
2.anda berani mengambil risiko.
3.anda memiliki sifat ingin tahu yang tinggi.
4.anda tidak sabar ingin mencuba idea-idea anda.
5.anda mempunyai banyak kaedah penyrlesaian bagi satu masalah.
6.anda berbeza dari sahabat-sahabat anda.
7.anda tidak kisah orang anggap anda pelik.
8.anda mampu buat orang lain kagum dan senang dengan anda.
9.anda menggunakan sesuatu yang biasa berbeza dari cara biasa.
10.anda suka mencuba sesuatu yang baru, tidak kira makanan atau peralatan atau perbuatan.

Design Mac Khas untuk Photo Cushion

Dalam kesibukan melayan anak dan mengurus kerja hakikat, diberi kesempatan masa untuk mebuat beberapa design.
Design awal hanya untuk cushion. Insyalah lepas ni akan di pertambah dengan produk lain mengguna design ini.
kita faham kadang kala pelanggang suka design kita tapi tak nak material atau barang tersebut. mungkin dia nak mug tapi design yang dekat cushion.
untuk tempahan dan design2 sebelum ini boleh layari
https://www.printcious.com/my/designers/naimyart

Sabtu, Mac 11, 2017

Bila anak sakit.....

Menjadi lumrah apabila anak sakit ibu bapa akan risau, tambahan jika semua anak sakit serentak. Saat ini sikap toleransi antara ibu dan ayah amat penting. aku pernah terbaca bahawa anak yang kurang sihat akan lebih cepat sembuh jika ibu dan ayah memberi sepenuh perhatian.
Bagaimana ibu ingin memberi sepenuh perhatian kepada anak yang sakit jika ayah tidak memainkan peranan. 

Mr.Y  kena masuk dapur masak untuk family.

Jumaat, Mac 10, 2017

Hadiah Birthday dari Sibu

Assalamualaikum dan salam subuh.

Ini adalah hadiah birthday yang ummu nie buat khas untuk iyadh, design frame memang buat baru tahu. Semoga apabila iyadh dapat bantal ni, iyadh ingat lah ummu ni yang jauh ni.

Tema hadiah ini adalah kanak-kanak.


Ini pula adalah kejutan buat kakak tersayang. Aku hanya bagitahu yang aku bagi hadiah dekat iyad. Tak bagitahu pun bersama hadiah ada magic mug khas untuk dia. Sebenar nak ambik magic mug warna hitam tapi out of stock pulak. Maka warna maroon pun ok jugak. Tema "classic you", kenapa ye...sebab kakak aku yang nie jiwa klasik sedikit.

Rabu, Mac 08, 2017

Tempat Makan Sibu: Gerai Cakoi Batu 8

Assalamualaikum dan selamat petang.
Hampir setiap kali balik dari kelas KAFA, kami akan singgah gerai ini untuk beli kuih. Gerai ini terletak di tepi jalan hadapan surau al-mustaqim. kira dalam perjalanan nak ambik anak-anak dari rumah pengasuh kita singgah beli bekal dalam kereta dahulu. bekal untuk ambik abi pulak ye.
Antara kuih yang jadi kegemaran anak-anak adalah karipap, cokodok dan donut. tapi banyak lagi kuih lain yang dijual. seperti tajuk gerai, kuih utama adalah cakoi. Kata mereka yang pernah makan cakai disibu..cakoi batu 8 paling best... saya tak tahu samaada ia boleh lawan cakoi McD atau tidak sebab dah bertahun kami tak makan product McD.
Beberapa minggu lepas Mr.Y bagitahu yang owner gerai (apandi) nak order banting. Kami bincang suami isteri, tuan kedai ini suka bersedekah dan selalu bagi makanan lebih kalau kami beli. maka keputusan diambil kami bagi harga istemewa. semoga murah rezeki mereka anak beranak.

Jumaat, Mac 03, 2017

Adakah Syaitan Telah Berjaya Merekrut Kamu? ~t-shirt

Bayangkan anda tengah jalan-jalan, tetiba terlihat sesorang memakai t-shirt begini. Dalam masa yang sama hati anda terdetik untuk membeli barang yang tak perlu, ia sekadar memenuhi nafsu. Agak-agak akan beli tak?


Berminat nak dapatkan t-shirt ni layari




"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kemampuanya." (HR Muslim)

Assalamualaikum dan salam subuh. Nampak tajuk Hadis Riwayat Muslim. Tapi tak nak ulas pasal hadis tersebut. Sekadar berkongsi apa yang berlaku malam tadi.

Setelah penat mengemas dan melayan anak-anak...tunggu husband balik surau tak balik-balik. Terdetik dalam hati, kemanalah perginya hamba allah ni. Lamanya ke surau, dah nak pukul 10 tak balik-balik. Anak-anak tak sihat balik lah cepat-cepat.

Nampaknya syaitan mula memainkan peranan mewujudkan rasa tak puashati dalam diri serta cuba menyemai rasa marah pada suami sendiri. Hakikatnya jika suami ke surau balik jam 10 adalah perkara biasa pada malam jumaat (ada majlis ilmu) dan malam ada kelas mengaji.

Aku melihat dihadapan tv ada sebuah buku bertajuk  MAUIZHAH (catatan bimbingan dari seorang guru- Tuan Guru Nik Aziz). Melihat anak-anak seronok bermain bersama (mereka menunjukan perkembangan yang positif dari penyakit demam, muntah dan cirit), maka aku ambik dan mula belek.

Masyallah!!!Aku insaf!!!

Buka-buka sahaja ayat pertama baca terkena batang hidung sendiri.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kemampuanya." (HR Muslim)

Ya Allah, baru tersedar kembali bahawan bebanan anak-anak tak sihat adalah dalam kemampuanku. Jika tidak Allah tak akan hadirkan bebanan ini, kerana Allah itu tidak Zalim. Suami pergi surau dan pulang lambat juga kerana Allah itu adil, kerana selalunya malam Jumaat, suami akan bawa pulang juadah dari surau yang tak habis walaupun sekdar air teh tarik (Air teh buatan pakcik israil best).  So sorry my dear. Doakan agar saya sentiasa ikhlas dalam melakukan apa saja pekerja termasuk mengizinkan anda ke majlis ilmu.

Bilamana ummu mula membaca, anak-anak datang dekat...terpaksa tutup buku Mauizhah...Kakak minta baca buku "kisah binatang dalam al-quran". Maka jom lah baca sama-sama.

Ingat apa kita buat dan lakukan, anak-anak perhatikan.

Rabu, Mac 01, 2017

Apa tujuan hantar anak ke sekolah?

Zaman sekarang ibu bapa berlumba untuk hantar anak ke sekolah canggih dan glomour. Tujuan supaya anak pandai dan lepas itu mak bapak dengan bangga bagitahu kawan-kawan anak sekolah mana. Dapat berapa A. Anak yang baru usia 2 tahun dah dihantar ke sekolah. Sedangkan anak-anak masih perlu ruang untuk bermain. Usia mereka adalah usia untuk bermain. Kita dahulu umur 6 tahun pun belum tentu pandai baca. Zaman sekarang kalau anak dah 4 tahun tapi belum pandai baca, mak bapak segan nak bagitahu. Tapi pernahkah mak bapak tengok anak itu cenderung ke arah mana.?

Kami hantar humaira ke sekolah usia 4 tahun. Sebelum hantar dialog mak bapak humaira lebih kurang macam ni:
Mr. Y: budak 4-5 tahun kena main. Kena buat segala pergerakkan yang merangsang saraf 2 dalam badan.
Aku: apa tujuan syg hantar kakak ke sekolah?
Mr. Y: Supaya dia bermain. 
Aku: saya nak dia pandai bersosial yang positif dan boleh berdikari. 

Maka dapat buat kesimpulan, kami berdua tak harap kakak pamdai dari segi akedemik tapi kami harap kakak menikmati zaman kanak-kanak sebagaimana kami menikmatinya dahulu. 


Kotak komen hilang

Alkisah semalam Mr.Y bagitahu orang tak dapat nak komen di blog...

Alamak, ini dah kenapa??????

maka search dilakukan untuk tahu apa yang berlaku dan cara nak setel..mmmmmm

alkisah jupe beberapa tutorial..

cek punya cek... rupanya kotak komen kena sembunyi...

Dah masa bila pulak aku sembunyi ni....

huhuhuhu...
.

Teman Blogger