Isnin, April 04, 2016

Krabi 2 - 25/3/2016

Assalamualaikum, kali ni nak sambung cerita pasal percutian di krabi lagi, Kali ini kita cerita detail skit sekali dengan perbelanjaan untuk hari pertama. Untuk pengetahuan semua kami buat collection RM500 setiap orang dewasa dan kanak-kanak adalah percuma. Total collection adalah RM5500. 

Daripada RM5500, Mr.Y awal-awal tukar duit dekat malaysia RM4000 dan dapat dalam 33,600 THB (waktu ni currency lebih kurang RM1=8.4THB) . Balance biarkan dalam bank, akan keluar jika tidak cukup. Wang ini merangkumi perbelanjaan bagi penginapan, sarapan, makan tengah hari, dinner dan pengangkutan.

Awal-awal lagi kami dah decide untuk tidak mengambil mana2 pakej dari mana-mana agensi perlancongan. Kami melakukan perbandingan harga kelihatan perbezaan harga yang amat ketara. ye lah kanak-kanak yang tidur dengan mak bapak pun charge ikut kepala. 

Sebaik sampai kami terus diambik oleh abg sobri iaitu pekerja kak ana (ana rasyid  tour & service). Awal-awal lagi Mr.Y dah booking van dari airport ke tempat penginapan iaitu Nemo House berdekatan pantai aonang. Harga antara aiport ke tempat penginapan adalah 700THB Sebaik jumpa abg sobri, beliau mencadangkan kami terus makan malam dan seterusnya pergi ke Krabi night market. Charge pengangkutan untuk ke krabi night makan dan restoran makan malam adalah 800THB. Krabi Night market hanya ada pada jumaat, sabtu dan ahad. So siapa yang datang weekdays tu rugilah tak dapat pergi krabi night market.


krabi night market. gambar ihsan google.
Total perbelanjaan untuk hari pertama kami sampai di krabi adalah:

800THB+700THB+3,065THB = 4, 565THB

Baki: 33,600- 4,565 = 29,035THB

Ikuti sambungan Krabi 3 untuk hari ke dua.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen yang baik-baik

Teman Blogger