Sabtu, Disember 31, 2016

Hadiah Hari Jadi @ Happy Birthday

Setiap hari akan ada yang menyambut hari lahir, setiap hari juga akan ada yang memberihadiah. tetapi adakala kita sukar nak tentukan hadiah apa nak bagi dekat seseorang. Ye lah hadiah yang ada dekat kedai macam biasa sangat je. maka sebab itu kali ini design aku fokus kepada hadiah hari jadi.

Ini contoh design yang ada.

Banyak tak ambil gambar anak anak dengan handphone?

Sayang tak kalau tinggal dalam handphone saja?

Macam mana kalau tiba tiba Handphone format atau memori kad rosak?

Cadangan saya boleh buat backup ke laptop, external hard disk dan juga dropbox.

ATAU

Cetak gambar anak anak yang tengah comel dan kiut dalam bentuk menarik macam:

1) Puzzle umur 1 tahun
2) Canvas
3) Photobook album
4) Kalendar 2017
5) Pelbagai lagi bentuk printing

Bestnya bila gambar dapat disimpan, dihias, dicetak dan dibelek.

Boleh layari FB Page kami diwww.facebook.com/NaimyArt

dan web jualan kami di https://www.printcious.my/designers/naimyart.

PM/Whatsapp NaimyArt
>> 019-6158384
>> 019-6998384

Isnin, Disember 26, 2016

Nature's Revange

Assalamaualaikum dan selamat pagi.

Selamat berhujung minggu buat semua yang membaca blog.

Sejak dari kecil kami latih anak-anak menonton documentary, sampai sekarang kakak masih suka tengok documentari. Tetapi mencabar pengetahuan jugak tengok dokumentari ni.

Bawah adalah perbualan ummu dan kakak.


Sabtu, Disember 24, 2016

The Real Art of Conversation is.....

Assalamualaikum dan selamat petang, wah..wah..wah...tengok tajuk macam nak post something dalam english...hehehe...

Baiklah kawan-kawan, baca ayat kat gambar tue :

"The real art of conversation is not only say the right thing at the right time, but also to leave unsaid the wromg thing at the tempting moment."


Faham tak maksudnya, ok maksud berdasarkan pemahaman tuan punya blog ye :

"Seni sebuah perbualan yang sebenar bukan sekadar menyuarakan apa kena pada pada masanya tetapi juga menahan diri dari menyuarakan sesuatu yang tidak patut saat-saat genting."

Jika emosi menguasai diri, ucapan dimulut akan membinasakan perhubungan.

Me & Coffee


Setiap hari tak lepas kalau tak minum kopi. Lagi pahit rasa kopi lagi enak diminun.

Jumaat, Disember 16, 2016

Catatan 16.12.16

Assalamualaikum dan salam pagi jumaat. cantik tarikh hari ini, 16.12.16.

Semoga kita semua merasai keberkatan hari jumaat. Setiap hari saya mendoakan agar kawan-kawan, adik -beradik, sedara mara dan semua terus diberi hidayah oleh Allah.

Apa aktivi dengan anak-anak hari ini ye...

p/s: gambar aktiviti bbrp hari lps.

Khamis, Disember 15, 2016

Kopi durian

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kali ini saya nak kongsi cerita kopi durian. Ini minuman yang penuh dengan memori. siapa yang minat durian & kopi, wajib mencuba menu ini. Bawah adalah peminat durian & kopi tegar. Sebelum kenal dengan saya dia tak pernah minum kopi durian, tetapi setelah sekali cuba, memang akan nak lagi.



Kopi durian amat simbolik pada kami satu keluarga, jika ayah beli durian cik akan ambik isi yang cantik-cantik dan lemak untuk dimasukkan kedalam air kopi. Apabila siap, cik akan masukkan dalam cawan setiap orang. Ini bagi memastikan semua orang dapat merasa. Ayah akan diberikan gelas (big boskan). Kami akan cuba minum cepat-cepat supaya dapat tambah dengan sisa yang sedikit dalam teko. Kenikmatan kopi durian memang tak dapat nak diceritakan. Saat minum ramai-ramai rasa sangat bahagia kerana semua merasa nikmatnya. 

Sekarang saya menurunkan ilmu membuat kopi durian kepada anak-anak, mereka juga peminat durian dan kopi.

Jom nikmati..

Resepi Kopi Durian

Bahan-bahan
*beberapa ulas isi durian 
*gula
*Air kopi O tanpa gula

Cara-cara
Hancurkan gula bersama isi durian didalam teko. Apabila gula dan isi durian telah sebati (lagi lama gaul, lagi sedap) maka masukkan air kopi O. seterusnya kacau biar sebati.

p/s: Untuk Mr.Y aku tambah susu cair sedikit.

Selasa, Disember 06, 2016

Razia sultan TV3

Assalamualaikum...entah macam mana boleh terjerat dengan drama bersiri Razia Sultan ni... Bahasa perantaraan adalah bahasa hindi. Drama bersiri berdasarkan kisah benar tentang seorang sultan perempuan yang memerintah India suatu masa dahulu.

Serba sedikit tentang razia sultan ada dalam web The Indian History: Razia Sultana

Sekarang cerita tengah bersiaran di tv3 setiap isnin hingga khamis... tapi i is tengok online je...tak sempat nak layan...

Isnin, November 28, 2016

Cuti sekolah nanti balik kampung tak?

Ok, setiap kali menjelang musim cuti sekolah, soalan yang paling banyak aku jawab adalah

Cuti sekolah nanti balik kampung tak?

Setiap kali itu juga lah aku menjawab:

Insyallah tak balik.

Maka soalan seterusnya:

Kalau tak balik kampung, pergi kemana cuti sekolah nanti?

Aku dah agak akan ada soalan ini juga, jawapan aku:

Tak kemana, duduk sibu je. Buat aktiviti dengan anak-anak kat rumah.

Kalau korang macam mana?

Printcious~saya berniaga tanpa modal


Assalamualaikum dan selamat petang.

Pada petang yang berbahagia ini saya nak kongsikan apa yang sedang saya lakukan dan kenapa saya memilih syarikat percetakkan ini. "Printcious". Saya telah lama terlibat dengan Printcious semasa mereka masih menggunakan nama heartbeat. Bawah adalah carta alir mudah.

❤❤❤
2011~ Join Affiliat HeartBeat.
2013~Jadi heartbeat-dropshipper 
2016~Join Printcious sebagai designer.
❤❤❤

Kenapa dengan Printcious, saya dapat berniaga tanpa modal? 
Ini kerana saya menjadi designer untuk printcious tanpa perlu membayar apa-apa yuran. Apa yang perlu saya berikan adalah bakat dan seterusnya mematuhi segala T&C yang ditetapkan.

Apa lagi yang best?
Bagi ibu-ibu yang sibuk dengan anak-anak pasti menghadapi kekangan masa untuk menguruskan tempahan pelanggan dan pembukungsan dan seterusnya penghantaran. Dengan printcious saya tidak perlu melakukan semua itu, saya hanya perlu membuat design mengikut masa saya, upload mengikut kesukaan saya dan seterusnya paparkan di kedai online. Jika ada pembeli, email akan dihantar.Kata orang sekali kerja dapat hasil berkali-kali. Maka buatlah design yang cantik-cantik.








Jumaat, November 25, 2016

Bercerita sambil tengok photobook

Best bercerita dengan anak-anak sambil tengok gambar kenangan dalam photobook.

Yang best anak-anak dapat kenal atok nenek yang dah tiada.

Dan ajar mereka hargai ibu bapa serta orang tua.

5SEBAB KENAPA SURIRUMAH PERLUKAN INSURANS



Insurans adalah komitmen pertama yang saya ambil selepas dapat dapat kerja. Ptptn belum dapat kerja dah kena bayar.  Kenapa? Sebab saya risau jika apa-apa berlaku saya akan membebankan orang yang saya sayang. Masa tue risau susahkan mak ayah. Ye lah belajar bertahun dah susahkan dorg, tak kan dah kerja tetiba jadi perkara yang tak diingini nak susahkan dorg lg.

Sekarang saya kerja biasa2 sahaja, kebanyakan masa duduk rumah. Setiap bulan saya sekadar minta suami bayar insurans sahaja. Jika ada pemberian wang atas tangan saya anggap itu bonus. hehehe...

Kenapa saya masih meneruskan pengambilan insurans walaupun dah tak bekerja bidang berisiko tinggi seperti dulu dan suami seorang penjawat awam.

1. INI KERANA KOS PERUBATAN MAKIN TAHUN MAKIN MENINGKAT

2. INI KERANA UNTUK DAPAT RAWATAN PERCUMA DI HOSPITAL KENA MENUNGGU GILIRAN

3. INI KERANA SESETENGAH UBAT PERLU DIBAYAR SENDIRI KERANA HARGA YANG MAHAL

4. INI KERANA APABILA SAKIT MUNGKIN SAYA HILANG UPAYA UNTUK MENCARI PENDAPATAN SENDIRI

5. INI PALING PENTING, SAYA TAK NAK ORANG YANG SAYA SAYANG MERASA TERBEBAN JIKA SAYA DITIMPA MUSIBAH.

INI BUKAN BERFIKIRAN NEGATIF, TETAPI INI ADALAH LANGKAH PERLINDUNGAN DAN PENCEGAHAN.

Selasa, November 22, 2016

Topeng Muka Vs Anak-Anak

Assalamualaikum dan selamat petang....

Hari ini kami buat aktiviti diy topeng kertas.

Ummu: Kakak nak binatang apa?
Humaira: kakak nak butterfly.
Ummu: Hana?
Hana: hana nak monkey
ummu: abis tue lion ni siapa nak pakai?
Humaira: abi
Ummu: kenapa abi?
Humaira: lion untuk abi, sebab abi garang. monkey untuk hana sebab fia mintak. Panda untuk uwais sebab mata adik kan bulat. buterfly untuk kakak dengan ummu, sebab kitakan cantik.

lepas tue saja nak test kakak, kalau ummu nak buat topeng untuk nenek, binatang apa yang sesuai? kakak jawab kanggaru. Mula lah ummu pelik kenapa nenek jadi kanggaru.

Ummu: kenapa nenek jadi kanggaru?
Humaira: kanggarukan kat depan dia ada anak. nenek kan sayang anak2. nenek suka budak2... nenek bagi makan. lagi pun kanggaru muka dia baik, tak nampak marah pun bawak anak dia. Ummu kalau kakak mintam dukung, asyik cakap berat je...

ok..ini menyentuh perasaan...bukan x nak dukung kakak tp kakak lg berat dari beras 10kg. hahahah..

Kasih ibu, kakak humaira tahun ni baru dua kali jupe nenek tetapi dah merasa dan faham perasaan seorang ibu. itulah keikhlasan dan ketulusan kasih sayang ibu. walaupun jauh kasih tetap terasa.

Sabtu, November 19, 2016

Rumah Hidup adalah Rumah Yang ada Zikir

Assalamualaikum...

Usai solat zohor, aku terus berdoa tanpa berzikir seperti biasa kerana uwais dah buat hal. Tetiba berlaku dialog seperti berikut:

Humaira: Ummu zikirlah.
Ummu: Nantilah kakak.
Humaira: Kakak nak rumah hidup.
Ummu: Rumah mana hidup
Humaira: Ye, kalau ummu zikir, rumah hiduplah.
Ummu: Kenapa rumah hidup kalau ummu zikir
Humaira: Macam pokok berzikir sebab itu dia hidup.


Ok insafi diri....maka sebelum lebih banyak persoalan timbul..sambil unjut buai uwais aysar kita berzikir. Hasilnya humaira hana & uwais tidur...


Jumaat, November 18, 2016

Urus Wang

Assalamualaikum,

Hujung minggu lepas ada seminar perniagaan dekat dewan suarah, sibu. Awal-awal tengok poster dah rasa nak ikut sama. Tapi apakan daya anak-anak perlu dijaga. Maka hanya Mr.Y yang pergi timba ilmu. Lepas solat zohor ayah tercinta telefon tanya perkabaran, bila dia tanya mana Mr.Y. Aku pun bagitahulah Mr.Y pergi seminar peniagaan. Secara tak sengaja tercakap, "kita nak ikut gok sebenornya tapi dop jadi." Ayah dengan positif membalas, "tak apalah, lain kali ada lah rezeki awak. Berniaga ini bukan susah yang penting ada kerajinan dan keinginan."

Ok lepas itu kita terus masuk cerita pasal perniagaan. Ini ilmu yang dapat terus dari orang yang berjaya dalam perniagaan walaupun hanya sebuah kedai jahit. Ilmu yang disampaikan dengan penuh kasih sayang. Jom saya kongsikan:

  1. Dalam pengurusan kewangan perlu tahu 3 perkara penting, 1: dari mana datang duit, 2: kemana duit dibelanjakan & 3:berapa yang disimpan.
  2. Setiap wang yang keluar atau masuk perlu direkodkan, walaupun nilai hanya RM0.01. Ini penting untuk elak ketidak seimbangan.
  3. Jika hendak sesuatu barang berdasar keinginan maka lebihkan usaha mecari dan kumpul duit. Jangan usik duit perbelanjaan keperluan.
  4. Pemasaran penting untuk peniaga. Rancang dan rekod pelan pemasaran anda. Setelah dilakukan rekod lagi.
Insyalah kalau ada lagi ilmu kasih sayang dari ayah tercinta, akan saya kongsikan.

Khamis, November 17, 2016

Macam mana aku boleh ambik insurans


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Macam mana anda boleh terbuka hati dan minda untuk mengambil insurans? Itu bagi yang ada insurans, dan kenapa pula anda tidak bercadang untuk mengambil insurans? Kali ini nak bercerita sedikit bagaimana aku boleh terjebat mengambil insurans.

Aku mula terbuka minda tentang insurans sewaktu bekerja sebagai pembantu penyelidik di UKM. Macam mana boleh terbuka minda, senang sahaja, bos aku iaitu Prof. Madya Dr. Rokiah Omar tanya adakah aku memiliki polisi insurans. Aku jawab tak ada Dr. Terus dia balas, "Aini, you must have an insurance. Bukan untuk kemudahan awak sahaja, tapi untuk your parents also." Agaknya Dr. tahu apa terlintas dalam fikiran aku saat itu, gaji kecik je RM1400, mana mampu nak bayar insurans tiap-tiap bulan. Dr. sambung, "You wajib ada insurans bukan sekadar ada saja tahu...wajib ye nor aini." Ok balik rumah terpikirlah if ada insurans murah-murah bolehlah ambik. Beberapa minggu lepas itu, berkumpul dengan kawan-kawan satu program dekat universiti. Datang member sorang ini promote insurans. Dia baru buat kerja agen sebagai pendapatan sampingan. Maka aku tanyalah sikit-sikit. 

Waktu bujang, sebulan sekali wajib balik kampung. Kalau tak wajib kadang-kadang sebulan dua tiga kali balik. Oleh kerana waktu kat kampung masih lagi berkira-kira nak ambik insurans ke tidak, maka macam biasa ayah jadi tempat rujukan. Aku tanya ayah, ok tak kalau nak ambik insurans. Ayah jawab molek lah ambik, ayah pun ada ambik insurans untuk family. Ok, aku baru tahu bapak aku seorang yang celik insurans. Mungkin menjalankan perniagaan sendiri membuat ayah lebih memikirkan risiko yang bakal dihadapi jika sesuatu berlaku. Aku tanya balik dekat ayah, "ayah rasa insurans nape kita kena ambik?" Ayah jawab, "ambik takaful lah." Aku tanya lagi, "company mana hok molek ayoh rasa?"  Jawapan ayah setrusnya menjelaskan lagi keperluan insurans kepada aku, "Company mana dok kisah yang penting nape hok dia nok bagi, biar berdasarkan risiko yang bakal awak hadapi pada masa akan datang dan komitmen bulanan biarlah dalam kemampuan, jangan rendoh sangat dop padanan dengan risiko awak hadapi, kalau tinggi sangat dop leh gok, lama-lamakan bereti bayar. Rugi saja." Seterusnya aku mendapat ceramah percuma tentang insurans dari pakar iaitu ayah sendiri, dari insurans diri, masuk insurans kenderaan, seterusnya insurans perniagaan. Waktu ayah ceramah, aku hanya angguk kepala dan betulkan saja. Kata orang masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.

Maka selepas itu aku berjaya melindungi diri dengan satu pelan takaful.

Lepas dari itu aku dah tak ambik tahu pasal insuran, sehinggalah Mr.Y cerita pasal budak dekat pejabat dia masuk wad kena apendik dan perlu pembedahan. Semua perbelanjaan budak itu dibayar oleh insurans yang dia ambik. Apa yang terlintas dekat fikiran aku waktu tue, wow! Untung tak perlu bayar sendiri.

Seterusnya kami kawen dan teruskan hidup seperti biasa sehinggalah berlaku kemalangan dimana anak saudara patah tangan. Dia perlu tinggal di hospital untuk beberapa malam. Apa yang menarik, bapa yang teman anak dekat hospital pun dapat duit. Apa nama untuk pemberian duit ni aku tak pasti.  Tapi pada aku ia amat bagus esp untuk mereka yang kerja sendiri. kalau makan gaji cukup bulan dapat duit. tapi kalau kerja sendiri, buat kerja baru ada duit. 


Ok itu sahaja perkongsian kali ini. Moga bermanfaat!!!

p/s: saya bukan agen insurans tapi saya suka tolong orang nak kenal agen. Gambar di bawah adalah agen terbaru saya.





I Love November

Asalamualaikum, Sekarang dah pertengahan bulan november. 

I love November 

B'coz

Ramai yang sambut birthday bulan ni...paling best, suami dan anak sambut b'day sama.

ok itu sahaja kali ini...

Jumaat, September 23, 2016

picsart & kids

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Semalam kami teman abi cari buah untuk majlis perpisahan budak praktikal. Dalamm kereta waktu nak balik abi cakap nak terus pergi solat jemaah dekat surau. Maka kami ikut je lah. Sementara tunggu abi siap solat, hana & humaira dah kebosanan mintak nak tengok video. Oleh kerana Uwais aysar tidur, ummu ajak kakak-kakak edit gambar guna picsart. Nak tengok hasil idea yang dikemaskini oleh ummu jam 5pg.

Ini dia!!!

Perbualan kami anak beranak----
Hana: Hana nak sayap.
Humaira: Kakak nak bunga.
Hana: sayap hana 2
Humaira: ummu, ada buterfly tak.

*bunga, buterfly n sayap dipilih oleh hana dan humaira.

Gadjet mmg suatu yang tak bagus untuk anak2 main sendirian tetapi ia amat berguna dan bermanfaat jika dikelolakan oleh orang tua.

Antara kemahiran yang anda dapat bentuk dalam diri anak-anak saat ini adalah:
1.Kemahiran berkomunikasi, apabila andabertanya dan mereka menjawab.
2.Kemahiran membuat keputusan, apabila anda meminta mereka membuat pilihan.
3.Kemahira kerja berpasukan, apabila kakak memberi idea untuk penambah baikan gambar adik.
4.Kemahiran bersabar, apabila kakak perlu menunggu sayap adik siap dipadankan.
5.Kemahiran berfikir, apabila anak tahu apa yang perlu ada dalam suatu gambar. contoh di atas hana diedit masuk kedlm hutan. yang perlu ada rumput bunga & buterfly. Dalam masa sama ia menambah kreativiti anak.


Ahad, Ogos 28, 2016

4 Tingkat Rezeki Dari Allah

1. Tingkat rezeki pertama yang dijamin oleh Allah
Tidak suatu binatangpun (termasuk manusia) yg bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin oleh Allah rezekinya.(QS. Hud: 6).
Ertinya Allah akan memberikan kesehatan, makan, minum untuk seluruh makhluk hidup di dunia ini. Hal tersebut adalah rezeki dasar yang terendah.

2. Tingkat rezeki kedua yang didapat sesuai dengan apa yang diusahakan.
Tidaklah manusia mendapat apa-apa kecuali apa yang telah dikerjakannya (QS. An-Najm: 39).
Allah akan memberikan rezeki sesuai dengan apa yang dikerjakannya. Jika seseorang bekerja selama dua jam, dapatlah hasil yang dua jam. Jika kerja lebih lama, lebih rajin, lebih berilmu, lebih sungguh-sungguh, seseorang akan mendapat lebih banyak. Tidak pandang dia itu seorang muslim atau kafir.


3. Tingkat rezeki ketiga adalah rezeki lebih bagi orang-orang yang pandai bersyukur.
Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih. (QS. Ibrahim: 7)
Inilah rezeki bagi orang yang disayang oleh Allah. Orang-orang yang pandai bersyukur akan dapat merasakan kasih sayang Allah dan mendapat rezeki yang lebih banyak.
Itulah Janji Allah! Orang yang pandai bersyukurlah yg dapat hidup bahagia, sejahtera dan tentram. Usahanya akan sangat sukses, karena Allah tambahkan selalu.

4. Tingkat rezeki keempat adalah rezeki istimewa dari arah yang tidak disangka-sangka bagi orang-orang yang bertakwa dan bertawakal pada Allah SWT.
Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezki dari arah yg tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan) nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. (QS.Ath-Thalaq:2-3)
Peringkat rezeki yang keempat ini adalah rezeki yang istimewa, tidak semua orang bisa meraihnya. Rezeki ini akan Allah berikan dari arah yang tidak disangka-sangka. Mungkin pada saat seseorang berada dalam kondisi sangat sangat membutuhkan.

Khamis, Ogos 25, 2016

Cari masa untuk hilang stress

ala...xdpt attach gamba.. saya stress...saya buat photo edit... saya stress...saya makan... saya stress...saya ajak anak2 main masak2...

Ahad, Ogos 21, 2016

Berjaya buat penghantaran sendiri...

Assalamualaikum dan selamat malam. Ini kali nak cerita peristiwa hari selasa lepas. Buat pertama kalinya berjaya hantar PhotoMug kepada customer di Lembaga Hasil Dalam Negeri, cawangan sibu. Selalu yang buat penghantaran adalah MR.Y. Oleh kerana Mr.Y kena pergi kerja luar kawasan, maka memikul tanggungjawab memberi perkhidmatan terbaik, saya buat penghantaran. Pertama kali drive ke bandar sibu sendiri.

Ini mug yang saya hantar


Ini feedback customer



Jumaat, Ogos 19, 2016

Produk Smart Formula (SF)

 Produk Smart Formula (SF) adalah Penawar bagi membantu, memulihkan semula keseimbangan Tenaga yg terjejas kerana kesan NEGETIF dan MASALAH...

- Tanpa bahan kimia

- Tanpa bahan pengawet

- Terdiri dari12 jenis Produk.

- Ia adalah satu-satunya produk yg menggunakan Esen Getaran Tenaga dgn asas 
Penyelidikan yg mendalam Oleh Dr. Engku Anuar.

- Sesiapa sahaja boleh menggunakan Produk SF. 

- Semua golongan termasuk  ibu mengandung

- Bayi - Kanak-kanak - Remaja sehingga golongan  Dewasa. 

- Penggunaanya tidak melibatkan pantang larang.

- Yang dianjur dan digalakkan ialah cara hidup normal dgn kesederhanaan Dan mengelakkan unsur-unsur Negetif. 

Dapatkan segera SET (e -Wisdom & e-Relief)  membantu menangani MASALAH STRESS.

- Stress di tempat kerja 
- Stress dgn keadaan di jln raya.
- Stress dgn pemasalah pelajaran anak-anak dlln.


Kelebihan Produk Smart Formula ini  
BOLEH DIGUNA SEISI KELUARGA.


Hubungi Zuraini 

011-2122 2648 

untuk tempahan!!!

Khamis, Ogos 18, 2016

Kerepok lekor ori ganu

Assalamualaikum dan selamat pagi

Keropok lekor ori ganu....

♥♥♥ lekor panjang 1 paket 5 batang
♥♥♥ lekor pendek 1 paket 20 batang
~ beza antara 2 ni hanya pd potongan..
♥♥♥ free 1 botol sos

■■■ Minima order 3 paket...
3 paket Rm40 shj trmsuk kos postage utk semenanjung...

★★★ pengeposan utk keropok lekor hanya di buat stiap hari ahad shj..
★★★ last payment pukul 3 petang stiap hari sabtu..
★★★ slps pukul 3, keropok akan mula diproses & pengeposan utk keesokkan harinye (ahad) pd pukul 7.30 pagi...

Jika berminat, boleh pm @ whatsapp
014-5221591





Giveaway Chocolate + Pencarian Bloglist


Assalamualaikum...

Lama tak join giveaway nie...saya nak coklat!!!


Hidup ini suatu perjuangan. Adakala dalam perjuangan kita menang, adakala kita kalah. Kemenangan suatu ganjaran untuk lebih maju manakala kekalahan suatu peringatan agar tidak berualang. 

Usah diingati jasa kita kepada orang lain, tetapi ingatlah jasa orang lain kepada kita. 


Demam oh Demam

Assalamualaikum

Sekarang memang musim demam ke... sebenarnya cuaca yang menyebabkan demam dan pelbagai penyakit berjangkit merebak.

Kepada mommy out there yang ada baby or anak-anak kecil, berjaga-jaga selalu ye...pastikann anak-anak minum air yang cuku...

JOM MINUM AIR KOSONG!!!

Rabu, Ogos 17, 2016

Koleksi Zikir Kufi Naimy Art

Assalamualaikum dan selamat pagi....

Apa projek terbaru?

PROMOSI MERDEKA untuk KOLEKSI ZIKIR KUFI NAIMY ART.

Nak tengok?

Nak saya belanja...





Jika anda berminat boleh PM kami atau whatsapp 019-6158384

Isnin, Ogos 15, 2016

Nasib baik belum terminate insurans....

Assalmualaikum dan selamat pagi. Sudah lama rasa ingin berkongsi cerita ini. Alhamdulillah subuh kali ini berkesempatan untuk tunaikan hasrat hati. Ini adalah kisah benar dan banyak iktibar serta pengajaran.

Pada awal  tahun 2016 (rasanya dalam bulan dua) cikgu z mengambil polisi insurans takaful ikhlas dari Mr.Y. Menjelang bulan mei, cikgu z berhajat untuk terminate polisi insurans yang diambil oleh kerana masalah yang tak dapat diceritakan disini. Pertengahan bulan mei, cikgu z merasa sakit perut dan hanya mengandaikan bahawa beliau hanya terkena gastrik. Maka ubat gastrik diambil, tetapi kesakitan tidak hilang sehingga berhari-hari. Setelah hampir seminggu, baru cikgu z dapat keluar kebandar sibu dan terus menuju ke hospital rejang untuk dapatkan rawatan. Sampai disana beliau terus dilakukan pemeriksaan dan hasilnya kena masuk wad. Hasil pemeriksaan doktor cikgu z bukan sakit perut akibat gastrik tetapi akibat ulser perut. Cuba bayanngkan, jika terkena ulser dimulut kita dah merasa sakit, apatah lagi jika ulser diperut. Setelah 5 hari 4 malam berada dihospital, cikgu z dibenarkan pulang dan mengambil keputusan untuk balik ke kl dan berehat disana. Ye lah disana lebih mudah kerana ada ibu ayah dah sanak saudara. Nak dijadikan kisah sampai di KL, sakit perut cikgu z kembali lagi, kali ini cikgu z dimasukkan ke hospital pantai dan berada di sana selama lebih kurang 3malam 4hari. Alhamdulillah cikgu z belum sempat terminate polisi insurans, maka segala perbelanjaan hospital dibayar berdasarkan polisi insurannya.

Agak-agak anda berapa kos perubatan yang perlu cikgu zda tanggung jika tidak memiliki polisi insuran? Kos perbelanjaan perubatan yang perlu dibayar adalah RM bebelas ribu. Besarkan perbelanjaan perubatan zaman kini.

Selepas peristiwa itu, cikgu z tdak berhajat sudah untuk terminate polisi insuran yang diambil. Malahan dia promote lagi dekat kawan-kawan yang belum mengambil insuran, malahan yang dah ambil pun di promote. Kerana agen insurans ini bagus....





Rabu, Ogos 10, 2016

Kenapa anak kita sakit?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kenapa anak kita sakit? Kerana kita insan terpilih.

Percayalah walau sebaikmana kita menjaga permata kita, tetapi jika Allah nak uji kita dengan kesihatan permata kita maka redha lah. Mungkin kita menjaga mereka sebaiknya tetapi kita tidak menjaga hubungan kita dengan Allah sebaiknya. Kerana pada saat permata kita jatuh sakit kita pergi kepada doktor, tetapi masih juga tidak baik. Maka kita akan kembali kepada Allah. Kita akan merintih dan mengadu kepadaNya.

Bersyukurlah anda diuji, kerana ujian adalah untuk insan beriman. Semoga keimanan anda bertambah.

Iman tak dapat diwarisi, ia dari seorang ayah yang bertaqwa.
Ia tak dapat di jual beli, ia tiada ditepian pantai.


Isnin, Julai 25, 2016

Renungan aidilfitri 2016

Ini kisah raya kami pada 2016. Hari raya ke-2 uwais masuk wad kerana demam dan tonsil. Bukan hendak bercerita pasal keadaan uwais tetapi hendak bercerita tentang 2 kisah yang boleh diambil iktibar serta pengajaran sepanjang berada di wad KK1 HKL...

Kisah 1
Seorang ibu muda mendodoi anak sambil mendukung ke hulu ke hilir. Dalam masa yang sama mulut sentiasa berzikir. Oleh kerana uwais pun tak dpt nak tdo maka aku pun bawa lah dia berjalan dan secara tak langsung menegur ibu muda ini. Menurut ibu ini saat mengandung tiada masalah. Bayi dilahirkan secara induce akibat terlebih tempoh. Apa yang berlaku selepas kelahiran amat menguji jiwa dan iman seorang ibu. Saat ini lah sokongan suami dan keluarga penting. Terutama sokongan dan rangsangan ahli keluarga. Setelah melahirkan anak, ibu hanya dapat melihat anak untuk pengenalan jantina sahaja. Setelah itu anak terus dibawa ke hospital lain yang ada kepakaran yang lebih baik manakala ibu di tahan di wad akibat berlaku tumpah darah. Mesti anda tertanyakan, kenapa dengan bayi itu. Bayi ini lahir tanpa lubang punggung dan satu buah pinggang. Ya Allah,  berat ujian untuk wanita ini. Selepas hampir 2 minggu baru dapat ibu dan anak bertemu kembali. Itu cerita 3 bulan lps.

Ibu ini menceritakan ramadhan dia kali ini lsg tidak seronok. Aku bertanya kenapa. Jawabnya, kebanyakkan masa dia berada di wad tersebut. Awal ramadhan, pertengah ramadhan dan hujung ramadhan bayi masuk wad akibat demam. Demam berpunca dari punca yang berbeza-beza. Tetapi paling lama bayi berada di wad adalah hujung ramadhan...sehingga seminggu raya masih berada di wad. Sepanjang bayi berada di wad, sepanjang itu lah ibu berada di wad. Jika orang lain beraya dapat merasa juadah raya, baby dpt kumpul duit raya tetapi bagi ibu ini juadah hospital itu lah juadah rayanya dan baby kumpul segala macam antibiotic dan ubat-ubatan.

Pengajaran:
*Bersyukur Allah anugerahkan rezeki anak yang sihat dan sempurna.
*Redha dengan ujian yang sedikit kerana ada yang lebih teruk.

Kisah 2
Anak yatim bernama adam...mula-mula, aku ingat yang menjaga nya adalah kakak dia. Tapi agak terkejut apabila mak bagitahu yang jaga adam adalah penjaga rumah anak yatim. Setelah habis waktu melawat tinggal lah kami penjaga pesakit disini. Malam itu adam asyik mengadu sakit perut. Adam bari berusia 4tahun, apabila di tanya dia hanya mampu menunjukan tempat sakit. Doktor yang datang memeriksa berailih ganti tetapi tiada seorang memberi kata putus. Sehingga akhirnya turun pakar dan mengatakan esok jika sakit masih berterusan mereka akan buat scan. Akhirnya adam tertidur juga akibat kepenatan menahan sakit. Saat adam tidur aku memberanikan diri menegur penjaganya yang bernama fatin. Fatim rupanya seeang cuti dan akan sambung pengajian. Dia korbankan saat beraya bersama keluarga hanya untuk membantu pihak rumah anak yatim menjaga adam di hospital. Semoga allah membalas jasanya.

Keesokan pagi berlaku sesuatu yang amat menyentuh hati kecil ini. Ketika doktor sedang membuat rondaan dan 'review record' pesakit sampai ke katil adam, penjaga pergi ke tandas. Maka doktor hertanya "Adik, mak mana?" Adam diam, doktor tanya lagi, "Raya mak bawak jalan pegi mana?" Adam diam lagi, muka adam saat itu sayu sangat aku nampak. Seterusnya doktor tanya lepada jiran2 katil adam kemana pergi mak adam. Kakak depan katil adam. memberitahu, "doktor dia anak yatim, yang jaga penjaga rumah anak yatim, pwnjaga dia peegi tandas." Muka doktor agak terkejut, mungkin dalam masa yang sama terbit rasa bersalah dalam hati doktor.

Pengajaran:
*Hargai insan-insan yang masih bersama kita, nikmati masa-masa yang ada dengan sebaik mungkin.
*Jangan berkira untuk melakukan kebaikan, tak salah korbankan kegembiraan dan keseronokkan kita demi kemudahan insan lain.
*Hati-hati dalam mengutarakan soalan.

Ahad, Julai 17, 2016

"Pencarian bloglist by FARAH SANUSI"

Sebab kita tak banyak bloglist jugak...maka kita join segment ini....




http://farahsanusi.blogspot.my/2016/07/pencarian-bloglist-by-farah-sanusi.html

Jumaat, Julai 01, 2016

Baby vs Raya

Assalamualaikum

Alhamdulillah telah memasuki 25 Ramadhan 1437H. Tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk menyambut syawal. Banyak perkara yang perlu di selesaikan menjelang syawal. Apa yang paling seronok adalah jika anda menyambut syawal dengan insan baru buat pertama kali.

Beberapa perkara perlu diambil perhatian terhadap insan baru ini dalam kemeriahan syawal.
  1. Ellakkan bayi dari individu yang berpenyakit berjangkit seperti selsema dan batuk. 
  2. Pastikan bayi makan dan minum tetap teratur.
  3. Jaga waktu tidur bayi anda, jangan terlalu seronok beraya sampai abaikan anak yang penat.
Ok...itu je kali ini....

Khamis, Jun 30, 2016

Program Buka Puasa

Assalamualaikum dan salam sahur....

Alhamdulillah semalam dapat join program buka puasa yang diadakan di surau al-mustaqim. Kali ni kami bawa juadah berbuka bersama. Selalu kalau bawa juadah ke surau saya akan masak kuih atau pemanis mulut. Tetapi kali ni Mr.Y kata tak nak puding karamel. Ok,  sehari sebelum nya saya buat bubuir butir nangka. kata Mr.Y...buat bubur tue pun ok...TAPI mana ada tepung pulut nak buat lagi...

Petang sebelum MR.Y balik, saya suruh dia beli je juadah untuk dibawa ke surau. Tapi Mr.Y cadang buat sambal tumis telur rebus. Maka dengan gembira hati ini kata ok. Kira ini adalah kali pertama saya bawa lauk ke surau untuk dimakan bersama jemaah lain. Alhamdulillah, Mr.Y memang suka sambal. Setidaknya ada satu menu kegemaran Mr.Y untuk berbuka...





Pengalaman berterawih 2016

Assalamualaikum.. 

Jom baca kisah terawih humaira, hana dan ummu bersama baby uwais.

     Selalu selepas berbuka abi akan toling kemas ruang makan dan basuh pinggan. Waktu inilah ummu mandi dan siap-siap untuk solat magrib. Setelah semua siap, abi akan ke surau al-mustaqim untuk solat isyak dan terawih berjemaah. Ummu memamng teringin hendak bersolat berjemaah bersama-sama khairiah surau, tetapi tuntutan untuk ummu berada di rumah lebih penting.
    
Apabila masuk waktu isyak, maka ummu dan kakak akan solat isyak bersama sambil hana bermain dengan baby uwais. Selesai solat isyak kakak humaira akan simpan telekung dan sertai adik-adik untuk bermain manakala ummu akan meneruskan solat terawih.  Masa mula-mula kakak humaira melihat ummu solat terawih, kakak pelik dan bertanya seperti berikut:

Humaira: ummu kenapa solat lagi, tadikan dan solat.
Ummu: Ini solat terawih kakak.
Humaira: Solat terawih tu apa?
Ummu: Solat terawih itu solat sunat bulan puasa.
Humaira: O....tadi tu solat apa?
Ummu: Tadi solat isyak.
Humaira: O..solat isyak sikit, solat sunat banyak...

Kiranya kakak humaira telah dapat jawapan kepada persoalan kenapa ummu solat lepas isyak. Beberapa malam selepas itu kakak Humaira bertanya lagi.

Humaira: Banyaknya ummu solat? Kakak solat sikit je. Allah suka ek kita solat banyak?
Ummu: Ummu solat sunat terawih, ada 8 rakaat ada 20 rakaat. kakak solat isyak.
Humaira: Kakak solat isyak 4rakaat je...Allah suka ek kita solat banyak?
Ummu: Ye kakak Allah suka. 
Humaira: Kakak nak Allah sayang, tapi kakak tak larat lah nak solat banyak. Kakak tolong jaga adik-adiklah...ummu solat dulu.

Persoalan dan pertanyaan tak pernah berkurangan, kadang-kadang tak mampu nak menjawab hanya mampu mengangguk. tetapi lumrah anak kecil tetap inginkan jawapan keluar dari mulut. Adakala apabila si kakak bertanya, si hana khadijah akan turut mengulangi percakapan kakaknya. Ummu kena pastikan jawapan bagi kedua-duanya adalah sama dan menurut kefahaman mereka.

24 june, hari jumaat kami ada majlis berbuka puasa di surau sekolah. Sewaktu ummu lipat telekung dan masukkan kedalam beg, kakak humaira meminta ummu untuk masukan telekung solat dia sekali. Ok, ummu masukkan dan bawa sekali ke sekolah. Sampai saat solat maghrib berjemaah, kakak meminta telekung dan ingin solat bersama. Saat ini hana hanya melihat kakak bersolat. Dalam hati ummu sebelum angkat takbir "kakak ni boleh ke solat bersama saf dan jemaah lain ni...sampai akhir ke solatnya..tawakal kepada Allah je lah, kalau kat rumah ummu dan abi belum abis solat dia dah selesai. ummu dan abi belum rukuk dia dah rukuk. Semoga Allah memudahkan kita beribadat ye kakak, dan hana tidak mengganggu jemaah bersolat." Maka bersolatlah kami bersama jemaah lain, Ya Allah kakak solat berjemaah sehingga selesai. Benarlah,

 YANG MEMEGANG HATI DAN JIWA MANUSIA ADALAH ALLAH, DIA YANG MENGGERAKKAN HATI ANAK KECIL UNTUK DEKAT KEPADANYA. JANGAN DIHALANG KEHENDAK ANAK KECIL UNTUK BERIBADAT KEPADA PENCIPTANYA.

Perasaan ummu selesai solat, syukur hanya Allah yang tahu. 




Rabu, Jun 29, 2016

Mencari atau menanti al-qadar

Assalamualaikum,  malam tadi tonton program 30minit bersama ustaz don. Panel mengatakan kita tak perlu cari malam lailatul qadar. Sebaliknya kita perlu menanti malam tersebut. Bila difikir betul juga, kalau mencari mungkin tak jumpa. Tapi insyalah akan jumpa kalau kita menanti sambil beribadat. Jangan menanti sambil tidur... hehehehe....

Isnin, Jun 27, 2016

Apa itu difteria

Jom kenali penyakit difteria. Penyakit yang kembali meningkat di negara kita akibat mereka yang anti vaksin.


Enjoy little things

Assalamualaikum... Sekarang dah masuk 10 malam ramadhan terakhir. Adakah anda gembira dengan pesta ibadah ramadhan kali ini?
Semoga segala keberkatan adalah milik kita bersama.

Ahad, Jun 26, 2016

Shopback: Hari raya Promotion

Assalamualaikum....
Salam ramadhan...
Salam menjelang syawal...

Mesti ramai yang memcari peluang tambah pendapatan menjelang syawalkan. Ada yang jual kuih muih, ada yang jual kek, ada yang jual pakaian. Sebenarnya kita bukan setakat kena standby duit lebih untuk hari raya, kita juga kena standby duit lebih untuk waktu-waktu selwpas hari raya la....
Panjang pulak mukadimah... post kali ni saja nak bagitahu rakan-rakan blogger lain yang shopback ada wat promosi besar-besaran untuk raya. Bagi yang belum pernah join shopback bolek klik dekat banner di bawah  atau >>>DISINI<<<untuk join...

Nak tahu lebih detail ttg shopback... tgk video ni:



Rabu, Jun 22, 2016

NAOMIEXMELVITA GIVEAWAY

Assalamualaikum

Jom Join NAOMIEXMELVITA GIVEAWAY


Dan anda berpeluang memenangi Melvita Start Organic Pack bernila RM100+

Klik Banner Atas atau Link >>>INI<<<

Iftar with yong taufu

Salam sahur....
Beberapa hari lps Mr.Y ada tag di fb saya resepi yong taufu. Ye lah disibu agal sukar mendapatkan yong taufu halal. Maka setelah kaji cara dan kaedah pembuatannya, kami ajak cik syidah & hazirah untuk join iftar bersama.

Isnin, Jun 20, 2016

"Ramadhan/Syawal Giveaway by Nadia Reza"


"Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016 "

Hye hye salam perkenalan . 
Kami adik beradik Ema & Lisa ingin mengucapkan SALAM SAYANG salam Ramadhan . Blog VetoVirago sudah pun 1 tahun 4 bulan & ini merupakan first giveaway kami , dengan harapan agar semua bloggerian senyum selalu dan happy-happy ajerrr ...
KLIK GAMBAR UNTUK JOIN GIVEAWAY
Hadiah yang ditawarkan untuk
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
ini adalah :- jengg , jengg , jenggg !!!
Untuk SEORANG yg bertuah sahaja ... (pemenang dipilih oleh adik kembar kami berusia 9 tahun) :
  • 1 x T-shirt Exclusive Sabun Sejuk Sedap berharga RM 58
... dan +10 hadiah menarik yg lain , iaitu :
  • 2 x Sabun Sejuk Sedap berharga RM 35 
  • 2 x Sampul Duit Raya Sabun Sejuk Sedap
  • 2 x Tapak iklan di Top Sponsor Blog selama sebulan
  • 2 x Duit Raya RM 5 / boleh tukar ke topup
  • 2 x Beg Tote Bercorak - tinggi 44cm x lebar 37cm
(boleh pilih design kegemaran)
Terima kasih sudi join
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
Moga anda bertuah & berjaya
Tarikh Mula :15.06.16 (Rabu)
Tamat : 30.06.16 11.59 malam (Khamis)
Keputusan pada : 02.07.16 (Sabtu)

Giveaway Ramadhan Bersama Azlinda Alin

Bersempena dengan bulan Jun 2016 yang merupakan ulang tahun perkahwinan ke-4 mummy, bulan Ramadhan Al Mubarak,  dan kelahiran putera sulung mummy, Dzal Aidi Fiqry yang kedua tahun. Mummy berbesar hati untuk menjayakan satu Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin khas untuk pembaca blog mummy www.azlindaalin.com . Mummy tak buat syarat berat untuk Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin. 



GIVEAWAY RAMADHAN 2016 BERSAMA AZLINDA ALIN 



Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin


Sabtu, Jun 18, 2016

" Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016 "

Assalamualaikum

Hari ini dah masuk hari ke 13 puasa....buka blog Dunia Cik Akak nampak ada give away raya. Peluang baik nak cuba ni. Mana tahu ada rezeki dapat kita dapat duit untuk berayakan. Giveaway kali ni di taja oleh web shoping online Nile.com.my. Cara nak join mudah je... Ikut step by step di bawah.


1.Tajuk : " Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016 "


2. Letak banner di bawah dan link kan banner dengan link ini:  http://www.nile.com.my/page.php?cd=111


3. Langkah ke-3, pilih 5 item yang kita suka dari web Nile.com.my. Maka barang yang saya pilih adalah yang berikut:


ProductTraveler Backpack 
JLM2016 Sales price: RM19.90
Date: 30/06/2016
Time Start:3.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only

ProductWaterproof Backpack
JLM2016 Sales price: RM22.90
Date: 27/06/2016
Time Start:4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 100 units only


ProductCute Cartoon Triangle Baby Romper

JLM2016 Sales price: RM9.90
Date: 21/06/2016
Time Start:2.00pm
Time End: When limited quantity sold out

Limited Quantity: 180 units only



JLM2016 Sales price: RM8.50
Date: 17/06/2016
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 200 units only




JLM2016 Sales price: RM42.90
Date: 20/06/2016
Time Start: 11.00am
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only

4. Dah siap, email kepada give_away@nile.com.my beserta dengan maklumat berikut:

Subjek:  Jualan Raya Meletop 2016

Link Blog:
Nama Penuh:
No.Telefon: 

5. Keputusan boleh semak >>>  DISINI <<<. Tarikh tutup penyertaan pada 30.06.2016 11.59pm

Alhamdulillah siap entry  " Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016 ". Moga ada rezeki dibulan Ramadhan ni untuk saya....

 #Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016
 #Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016
 #Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016

Sekian..Wassalam....

Teman Blogger