Sabtu, Januari 17, 2015

Blog: A muslim homeschool


Assalamualaikum dan selamat pagi....

Buka FB ttba nampak ada orang post pasal muslim homeschool....wah menarik,,,apa lagi trs buka blog nya... MasyaAllah...banyak nye bahan yang berguna di sediakan....dari management sampai bahan2 mengajar ada...

yang penting semua cute2 cantik2... kepada tuan blog, saya dah save. nant nak prin

Terima kasih ye...

siapa yang berminat boleh klik gambar atau masuk blok a muslim homeschool.



Rabu, Januari 14, 2015

Dokumentari GELORA BELUM REDA


Apa aktiviti malam kami? Selalu malam selesai solat isyak, adik kakak akan main dahulu sebelum tidur. kadang-kadang mereka akan menonton dokumentari  Kebetulan beberapa malam yang lepas tv Al-hijrah menyiarkan dokumentari GELORA BELUM REDA (mengisahkan Sejarah Ketamadunan Iraq).  Sambil baring2 kami ber3 menonton. Tengah2 tengok paparan gambar berikut :

Ini adalah simbol kemenangan iraq. Mengambil bentuk tangan Saadam husin dan idea buat benda ni pun dari Saadam husin.

Topi-topi tentera iran yang terkorban. Gambar yang dipaparkan waktu 2, topi-topi ini dalam jaring dan tergantung.


Kakak Humaira bertanya:

Humaira  : Ummu, kenapa topi kena ikat 2?
Ummu  : Sebab dia nak bagi orang tengok.
Humaira  : Kenapa tangan tak gerak?
Ummu   : Sebab tangan 2 batu.
Humaira  : O...berat ek....
Ummu    : Aaah...
Humaira : Ummu kenapa dia gantung topi 2? siang tangan dia sakit...aduh..berat.
Ummu  : ????
Humaira  : ummu, 2 apa? kenapa mcm 2?
Ummu  : (frust kakak x terima jawapan awal,) Macam ni kakak, dulu iran & iraq berperang. Iran kalah. Bila iran kalah, ketua iraq ambik semua topi tentera iran masukkan dalam jaring. pastu iraq buat tugu bentuk tangan 2 sebagai tanda iraq menang. Pastu topi yang dia kutip dan masuk dalam jaring di gantung dkat tangan 2. Kakak faham?
Humaira: O...dia kalah, kutip-kutip topi gantung kat tangan...

apa sebenar yang anak ummu faham ek?

Kerana mereka suka mendengar ummu membaca....

Assalamualaikum.....



Setiap kali ummu nak membaca kakak akan ambik satu buku abi untuk dibacakan. Dia suka mendengar....terutama bila baca dengan gaya dan intonasi yang menarik. Tetapi buku abi semuanya amat tebal dan bahasa terlalu tinggi untuk kakak dan adik fahami. 

Saat berjalan sendirian di wisma sanya, masuk kedai buku dan nampak buku ni. terus beli tanpa fikir panjang. Alhamdulillah mereka berdua suka... tapi...belum seminggu hana khadijah dah koyakkan muka surat pertama... huhuhu...

Apa yang menarik ttg buku ni...
  1. boleh baca dalam gaya dan nada yang lebih pelbagai...
  2. gambar yang menarik untuk dorg kenal pasti
  3. bahasa yang senang dan mudah untuk diterangkan kepada mereka...
Selamat membaca...

Khamis, Januari 08, 2015

25 NOVEMBER

25 november 2013, lahir lagi seorang puteri kami....sekarang dah setahun 2 bulan..
yang best nya, tarikh lahir sama dgn Mr.Y.....




Saya suri rumah berpendapatan.....





Saya seorang suri rumah.

Hobi design dan editing sebab minat.

Masa lapang mengajar KAFA ATAU Fardhu Ain di sekolah rendah.

Aktif income--Nafkah suami & Bisnes online NaimyArt

Pasif Income-- Tone Excel (pakai handphone macam biasa)

Saya ingin mengajak rakan rakan diluar sana kerana..

SESIAPA SAJA BOLEH BUATDUIT DENGAN HANDPHONE

PM JOIN TONE EXCEL : 019-6158384
Add FB Saya : https://www.facebook.com/enie.my
Baca blog NaimyArt : http://naimyart.blogspot.com/p/tone-excel-video.html

Teman Blogger