Isnin, November 28, 2011

Happy B'day Mr.Yaman

Salam...November banyak b'day kena wish...antaranya...Anisah, Asiah, Munirah, Shafi, Shamil dan yang paling penting.....Suami tercinta lah kan....hehehhe...Sehari sebelum b'day 2 ktorg g X'mas wonderland kat sibu nie...ingat kan gempak sangat lah...tapi hampeh... kat luar nampak besar, tapi masuk dalam kecik... Apa pun aku suka je tengok lampu...banyak lampu....

Ini lah bbrapa gambar yang di ambil.....enjoy yea...

 
1st action dalam x'mas wonderland kat Star Mega  Mall, Sibu
Angry Bird pun sambut X'mas ker....?
Orang salji
Comey!!!!
Best if aku leh duk sini....

Rabu, November 16, 2011

Nasi Arab My @ Nasi Mandhi My

Kali nie nak bercerita pasal Nasi Arab My/ Nasi Mandhi....Nasi nie buat masa rasa haji ari 2...macam mana leh nak wat nasi nie....sebab memenuhi permintaan MY iaitu ayahanda kami lah... Dia suka sangat makan nasi arab setiap kali turun ke KL... Kenapa bila turun KL baru dia nak makan nasi arab, aku pun tak tahu... Oleh kerana suka sangat, maka di suruh anak-anak dan isteri belajar mencuba. Kira berani mati lah cuba buat banyak2 terus untuk hari raya kan. Alhamdulillah walaupun sedikit tawar tapi nasi menjadi. Yang istemewanya, nasi arab nie di makan dengan ayam goreng berempah. Bukan ayam bakar lemon. Walau macam manapun ia tetap sedap..lagi sedap jika dimakan dengan sup...
Berikut ada lah resipi nasi dan sos nyer...


Nasi:
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.

Sos:
1 biji tomato ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
Garam
Gula

Cara penyediaan:
~ Kisar semua bahan, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.

Ayam goreng berempah:
~ Ayam di potong kecil-kecil dan di perap dengan campuran rempah (boleh didapati di pasaran).

Selasa, November 08, 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha

Salam aidiladha semua....1st time balik ganu lps kawen adalah time raya aji....waaa........sangat seronok.....rasa tak nak balik ke sana jer....hahaha...

pengalaman baru buat en.suami raya aji tahun nie....raya aji stail trganu....bahagi daging sdr...bukan masjid or surau.....

Yang paling best dapat makan satay buatan sendiri....


Khamis, November 03, 2011

Family Day Kimia Sibu

Salam Family Day
 Pantai Belawai
28/10/2011
Gambar aksi bersama peserta family day Jabatan Kimia Sibu

2 juara games family day

beach ball

famili kak maryana yang sporting

men baling telur

lauk sesudu di pantai Belawai

2 jaguh yang menangkap sesudu

lauk malam family day

menarik x,goreng pon sedap

Selasa, November 01, 2011

POCKET LANDSCAPE LAYFLAT HARDCOVER for RM50 only!!!


Sekarang telah hampir ke penghujung 2011...maka bermula lah pesta cuti sekolah dan beberapa perayaan seperti aidiladha, awal muharam dan krismas....Apa kata ambik gambar banyak-banyak dan lakarkan dalam bentuk Layflat hardcover photobook....

Promosi POCKET LANDSCAPE LAYFLAT HARDCOVER 5" x 7" ....20 pages with gloss laminated pages and cover...hanya RM50 tidak termasuk kos penghantaran. Promosi ini berlarutan sehingga hujung tahun....

Amat cantik di buat untuk baby yang baru lahir dan kanak-kanak. Saiz yang kecil, mudah untuk dibawa kemana-mana. Jika yang bercadang untuk merantau pada tahun hadapan, boleh lah abadikan gambar keluarga dalam bentuk POCKET LANDSCAPE LAYFLAT HARDCOVER ini...ye la, senang nak bawak....masuk pocket je pun....

Teman Blogger