Jumaat, Jun 24, 2011

Adegan Cium

Kenapa title kali nie adegan cium…sapa suka tengok adegan nie..sila angkat tangan? Sebenarnya bukan nak cakap pasal keseronokkan atau keasyikan menonton adegan ini. Tapi nak bercerita pasal musibah akibat adegan ini dipertonton secara terbuka oleh masyarakat kanak-kanak. Kanak-kanak adalah taman yang bakal dibentuk, di ubahsuai dan di kemaskini oleh masyarakat dewasa. Masyarakat dewasa bertindak sebagai penjaga, maka masyarakat dewasa pun membuat tapisan tayangan bagi kanak-kanak, cerita yang berlabel 12thn ke atas tak diberi tonton. Maka selamat lah taman ini! Selamat ker?

Belum pasti selamat dari adegan ini. Cerita kartun dan animasi? Ini cerita yg sering kita lupa…cuba tgk gambar di bawah dan kenal pasti itu cerita apa:








Nah! Semua cerita anak-anak kecil diberi tengok dan dipertonton secara umum. Adakah ini ajaran islam? Mana mungkin agama yang suci, bias membentuk jiwa2 jihad kepada Illahi mengajar ini. Ini pasti angkara musuh2Nya. Menyelinap masuk secara baik mengaburi mata masyarakat dewasa yang telah banyak melakukan zina mata, seterusnya mencemari kejernihan jiwa2 kecil yang baru hendak mengenal apa itu kehidupan.

 BAHAYA ADEGAN CIUM…JAHANAMKAN TAMAN-TAMAN COMEL KITA!!!

Selasa, Jun 14, 2011

Lukisan Sibu 1

Kenapa entry nie 'Lukisan sibu 1'? Ini kerana lepas nie mesti akan ada gambar2 dari sekitar sibu lagi. Mula2 jejak kaki ke bumi sibu, nampak lapangan terbang.." dlm kepala: besa je airport dia" pastu x tunggu kawan dan balik rumah. So x da lah ambik gambar kat airposrt sibu. Ok kita tengok gambar 1st round yer...

Ini laluan nak ke bandar. Aku suka laluan nie, dengan pohon2 rendang menutupi jalan. Setiap kali lalu sini akan ada perasaan romantis. Ye lah, cantik kalu leh wat photoshoot kat sini. Tp cuaca ken ok lah kan. Time ambik nie, sengaja di perlahankan kelajuan kereta. (nikon D3000)

Sebelum balik KL untuk urusan kawen2, ktorg minum dulu kat cafe airport sibu. Flite pagi. Minuman dia kat sini ok lah, sedap lg mak saya buat. yang best sini pagi2 banyak kuih2. Walaupun seringkali rasa kuih-muih semenanjung agak berlainan di sibu. Kerana mood ker kerana mmg rasa nya mcm 2. Ntah lah kan. Mmg betul org kata makanan di kawasan borneo nie sedikit mahal berbanding semenanjung. Tapi kat sini masih boleh dapat nasi lemak RM1 kat pasar permai pada hari biasa dan kat farley weekend. Nasi lemak RM1 kat farley lg sedap, tp sambal kat pasar permai lg syiok!. (nikon D300)

Gambar dolphin malam2..time nie lepas kuar dgn zda n faizal. Sbb esok dorg nak g masuk sekolah pedalaman 2, Maka hanya aku dan dia yang buat photoshoot. hari 2 jugak merupakan 1st time aku jupe sorg lagi cikgu sekolah zda..cikgu nor (nikon D3000)

Ini lah yang membuat aku jatuh hati. Saujana mata memandang. (Lumix)

Sekarang aku hanya masukkan 4 keping gambar dulu. nant akan letak lg gambar pemandangan yang cun melecun taw. Lapangkan hati anda melihat pemandangan anugerah Illahi nan indah ini. CiptaanNya yang tiada tandingan oleh ciptaan manusia.

Naimy Art

Ahad, Jun 12, 2011

Lie To Me

Hai semua, kali nie nak cerita pasal keterujaan aku tgk Lie to Me...Alangkah best kalau kita boleh baca semua maksud tersembunyi disebalik air muka dan gerak geri seseorang. Ok, secara kesimpulan aku nak bgtaw lah ceta Lie to Me mcm mana...

Secara purata seorang individu boleh menipu dalam tempoh 3minit perbualan. Dr. Cal Lightman boleh kesan penipuan ini melalui analisis air muka dan gerakkan badan berdasarkan fakta-fakta sains. Malangnya fakta sains dia nie x leh digunakan sebagai bukti dalam mahkamah. huahuahua..Lightman nie ada group dia n company yg dikenali sebagai the lightman group. Aku suka tgk mata anak dia yg nama emilly. hehehe...besar...Nak tahu lebih lanjut...sama2 lah kita layan yer..

Emily lightman..besarkan mata dia...

Ini lah kumpulan lightman...dr kiri :Torres (the nature), Loker(si berterus terang), Lightman & Gillian (best friend kot)..

Jumaat, Jun 10, 2011

BoBoiBoy



BoBoiBoy...tadi pagi aku tgk kat tv3 ada tayangan BoBoiBoy...selalu ada dekat2 nak magrib ari ahad kan..so selalu x leh tgk lah kan... Sebut pasal boboiboy nie ingat satu kisah time jejalan ke kota kinabalu. Time jalan-jalan kat KK jumpa lah sedara belah suami, kita panggil dia mak nor..mak nor ada anak yang berumur 4tahun. So budak nie tanya lah mak nor, mak dia nak panggil apa kat suami hamba nie. mak nor jawab panggil 'abg boy'. Budak ini datang kat si suami dan panggil ' abg boboiboy'. hahaha...mcm mana dia boleh tukar nama en.suami kepada boboiboy. semenjak hari itu en.suami tak akan lepaskan peluang yang ada untuk tengok ceta boboiboy. hahaha...so sapa2 yang rasa nak download gak ceta nie boleh lah ikut link kat sini : juzt2u...

Nie lak OST BoBoiBoy



Naimy Art

PhotoBook Kawen

Setelah sekian lama mengedit..maka siaplah photobook kamu...nak tgk x?
Bahagian Depan 
Bahagian dalam
Ini bahagian dalam nya...


Ok dah bg tgk sebahagian kan..Photobook nie merangkumi majlis perkahwinan aku kat Terengganu dan Kuala Lumpur. Ada 20 page kesemuanya, maka 10page aku wat untuk majlis kat terengganu iaitu 5 majlis akad nikah dan 5 majlis perkahwinan. Manakala lagi 10page aku buat untuk majlis persandingan di KL. 

Nama photobook nie Classic square debossed hardcove dr myflippix!..Sekarang myflippix! tengah wat promotion sampai 30jun nie...hehhe...Proses order dan penghantaran pun cepar jer...sabtu aku order, siap upload album yang dah siap ke myflippix! Ari isnin dia bagi email dah siap print dan telah di pos kan..Wah, jangan x percaya selasa dah dapat.  Album 2 aku buat guna adobe dan software yang leh download secara free dr web myflippix! 

Bila dah dapat mula lah rasa x cukup, nak lagi dan lagi, maka mula lah edit gambar outdoor lak. tapi kali nie nak order yang besar skit dan nak tambah page dia. boleh masuk gambar keluarga yang lain. Baru happening!..

Sekian sahaja untuk kali nie...

Naimy Art

Ahad, Jun 05, 2011

Perkahwinan di Kabong, Sarawak

Ini merupakan majlis perkahwinan yang pertama aku hadiri di serawak. Walaupun tidak mengenali tuan rumah dan pengantin, tapi oleh kerana ingin merasa bagaimana suasana perkahwinan disini, setuju je apabila Kak Nizha ajak pegi kenduri kawan dia time belajar kat UUM dulu. Selalu dengar orang kata majlis kawen kat serawak berbeza dari semenanjung. Yang aku x leh lupa, bulan lepas kawan aku pegi kenduri dengan family dia, dan tuan rumah bagi daging rusa buat balik. Bayangkan kat sini kenduri makan daging rusa, kat sana mana ada..daging lembu je lah..hehehe, bila tanya kenapa daging rusa, jawab dorg daging lembu mahal. Rusa boleh masuk hutan dan tangkap jer. Wah! jimat belanja. Tak perlu kuar duit untuk beli lembu atau kerbau. Macam nie mmg best. Ok sambung cerita pasal kenduri yang aku pegi lak. Perjalanan dari Sibu ke Kabong mengambil masa lebih kurang 2 jam. Dalam pukul 10pagi kak nizha sampai ke sibu dari bintulu. so ktorg bertolak dalam pukul 10.30pg. oleh kerana semua tak pernah sampai ke sini, maka sesat lah seketika kami sewaktu mencari rumah pengantin. hehehe...so apa lagi, jom kt tengok apa yang berlaku dan suasana majlis kat serawak. Agak berlainan dari semenanjung.

Hari hujan dan kami kena berjalan dengan berhati-hati pasal ini adalah laluan ke rumah pengantin...agak mencabar kerana titi kayu ini ada jaring-jaringnya, nasib  tak bawak dslr...kalu x mau menangis aku nak pegang....
Sampai aja nampak pengantin dah atas pelamin. Ada 2 pasang. Perkahwinan adikdan kakak. Yang kiri adik n yang kanan kakak. Sebenarnya 2-2 bukan kawan aku or suami. Tapi kawan kepada kawan ktorg. iaitu kak nizha lah...hehehe....nak rasa kenduri di sarawak punya pasal. Pegi majlis orang x kenal pun x kisah....
Lepas bersanding, pengantin pun turun nak berarak lah pulak...pelik kan. Selalu kat semenanjung kita akan berarak dulu baru sanding. Sini sanding dulu baru berarak. Time pengantin nak pegi berarak nie lah payung kak Nizha kena pinjam...aku siap ada muka yg pinjam lg hehehe..payung baru beli sehari sebelum nya. Tapi bukan rezeki, ia hilang jua...hehhehe...ikhlaskan diri ye kakNizha...
Ini lah makanan time kenduri, makan berhidang. Ada kari ayam, kari daging n lain2 lauk yg besa lah..yang warna putih 2 aku x tahu apa bendanya, rasanya ada masam2 skit. tapi ok lah dengan nasi yang tawar. Khairul & yaman siap tambah nasi lagi. Aku suka dia punya daging goreng berempah 2. macam makan kat semenanjung lak. hehehe....
Lepas makan kita borak2 dulu, konon nak tunggu payung Kak Nizha yang kena pinjam lah kan....hehehe...apa yang diborak oleh 3orang nie aku x pahamsgt lg, pasal dorg cakap bahasa serawak. Maklum lah masih belajar memahami bahasa serawak. Nant dah faham baru bleh klakar srawak. kan?
Sementara menunggu pasangan pengantin pegi berarak, tuan rumah sediakan biskut raya untuk kami. Selalu kita kat semanjung akan ada bubur atau agar2 sebagai pemanis dalam sebuah majlis. Tapi sini di sediakan biskut raya gawai...hehehe....dihidang bersama air kopi panas...wah mcm minum petang kat kampung...teringat kopi yang arwah nenek aku buat dulu2.
Ini adalah buah tangan untuk majlis khatam quraan, ktorg x sempat sampai untuk majlis khatam quraan pasal sesat skit. hehehe... pulut kuning dalam cawan kertas...pastu ada telur warna-warni atas dia...
Cenderahati yang kami dapat, menarik kan? kat dalam ada sudu dan garfu kecik. Bagus jugak pasal ktorg baru pindah rumah. so banyak barang yang belum lengkap...garfu dan sudu nie kira back up lah. boleh guna untuk makan puding karamelkan..
Lepas berarak, pengantin duduk bersanding balik, kali nie budak budak kompang main kompang kat depan pengantin sambil duduk lah.
habis je budak-budak main kompang, kami pun berangkat nak balik lah. aku suka titi nie. cantik nampak bila ambik time hujan. hehehe...


Ini pula titi nak ke surau. Kalu malam2 bulan puasa mesti titi nie kecoh kan. Dengan suara budak dan jemaah yang nak g solat terawih.
Begitulah cerita trip kami yang pertama...lepas nie mungkin kemana yea...tunggu...jumpa lagi.

Naimy Art

Khamis, Jun 02, 2011

Buat sang perut!

Puding Caramel 2011
Ini lah hasil kajian di internet ttg resipi puding karamel yang aku nak...hehhee...ini guna resepi yang plg senang aku jupe kat tenet...lepas masak, time panas2 tak sedap sangat makan...tp esok nya makan sejuk2 lepas kuar peti sejuk....pergh!!! marvelous!!!

Malam nie aku try wat kali ke-2...tp ubah suai skit..hehehe....jadi lagi cantik..rupa dah ada..tp terlupa lak nak masukkan esen vanila...wah...jadi lah bau telur yg sangat kuat....huhhuhu.....x pe next time x lupa da..insyalah....

Ikhlas bersama Takaful: TIPS BERJIMAT BAGI MENAMPUNG KENAIKAN HARGA BARANG...

Ikhlas bersama Takaful: TIPS BERJIMAT BAGI MENAMPUNG KENAIKAN HARGA BARANG...: "Ramai di antara kita seringkali memikirkan bagaimanakah untuk menambahkan pendapatan sampingan. Pelbagai cara dicuba. Ada yang berjaya. Ada ..."

Teman Blogger